Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Over de impact van deze oorlog raken we niet uitgeschreven

Een krant en een site maken is voortdurend keuzes maken. Je selecteert verhalen die interessant zijn, dus veel valt af en je vecht tegen een gebrek aan ruimte (ja, ook op de site) en tijd. Dit klemt des te meer als het gaat om verhalen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog, juist nu we 75 jaar bevrijding vieren. Waarom klemt het nu des te meer? Omdat we de afgelopen maanden veel verhalen aangeboden hebben gekregen van vooral nabestaanden. Verhalen die het bijna allemaal waard zijn om gepubliceerd te worden, maar helaas vanwege ruimtetekort en tijd geen aandacht in de krant of site krijgen. En dat spijt ons.

Een van die verhalen die afviel, is van Wil Jansen, wiens vader na de oorlog ten onrechte werd beschuldigd van collaboratie met de Duitse bezetter. Een rechtsgang pleitte de vader uiteindelijk vrij, maar heeft tot op de dag van vandaag sporen nagelaten van schaamte, boosheid en verdriet bij de kinderen. Wil Jansen publiceerde hierover eerder een verhaal, maar in de selectie viel het verhaal helaas af. Een van de redenen is dat het verhaal vrij laat werd aangeboden en we al eerder aan dit onderwerp een artikel hadden gewijd.

Een verhaal dat u vandaag in de Verdieping kunt lezen is dat van de nabestaanden van Derk te Rietstap, die op 2 maart 1945 met ruim veertig anderen, onder wie twaalf leden van een Trouw-verzetsgroep, werd gefusilleerd. Zijn kinderen vonden een dagboek van zijn vrouw, die als weduwe een boerderij draaiende moest houden en kinderen moest opvoeden. “Er was niet altijd begrip voor haar positie. Ook bijvoorbeeld in de kerk niet. Er was geen man in huis en dus telde ze niet mee”, valt in het verhaal te lezen.

Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen

Vorig jaar augustus begon officieel 75 jaar bevrijding met de herdenking van de Slag om de Schelde in Zeeland. Sindsdien publiceren wij geregeld verhalen over hoe de Tweede Wereldoorlog werd verwerkt in binnen- en buitenland.

Wat betreft Nederland werden de meeste verhalen geschreven door binnenlandredacteur Harriët Salm, die de portefeuille geschiedenis voor haar rekening neemt. Zij koos ervoor om de oorlog en de bevrijding tot leven te brengen in onder meer een serie interviews met mensen die de bevrijding zelf hebben meegemaakt en er goed over kunnen vertellen. Zij maakte de keuzes. “Het zijn stuk voor stuk zulke indrukwekkende verhalen”, vertelt ze, “en er zijn nog zoveel meer verhalen over de oorlog te vertellen, maar je moet keuzes maken als journalist. Helaas’’.

Van de verhalen die ze over het Trouw-verzet te horen kreeg, is haar vooral het diepe geloofsvertrouwen bijgebleven van de mensen in God. “Dat gaf zoveel kracht en bood troost en berusting.”

Speciale bijlage over de wederopbouw

Ook deze zaterdag en op 4 en 5 mei zullen we verhalen publiceren over 75 jaar bevrijding. Publicist en schrijver Peter Bak zal maandag de vraag beantwoorden van lezer Jan Doelman, zoon van een verzetsstrijder uit het Westland, hoe het nu precies zit met de 130 mensen die omgekomen zijn bij het maken en verspreiden van de destijds illegale verzetskant Trouw. Waren het er wel 130 en wie zijn zij? Op Bevrijdingsdag komen we met een speciale bijlage over de wederopbouw.

Zijn we na een jaar van 75 jaar bevrijding uitgeschreven over de Tweede Wereldoorlog? Ik vrees van niet. De impact van deze oorlog, waarbij ongeveer vijftig miljoen mensen omkwamen, onder wie zes miljoen Joden, dendert nog steeds na en zal steeds weer opnieuw tot verhalen leiden.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden