Opinie Huisvesting

Ouderen, trek aan de bel bij bestuurders over het gebrek aan passende huisvesting

Er zijn problemen waar je ook als weerbare yep (young elderly person) geen antwoord op hebt. De maatschappelijk actieve Ben van Lochem (72) zou graag meer initiatieven zien voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Hij roept andere yeps op dit gemis bij gemeenten aan te kaarten.

Met belangstelling heb ik, 72-jarige maatschappelijk actieve yep, de yep-artikelen gelezen. Ik zou het op prijs stellen als de serie wordt uitgebreid met artikelen over de ervaringen van ouderen die tegen problemen aanlopen waarvoor je als oudere op eigen kracht niet of nauwelijks oplossingen vindt. 

Ik doel op de beschikbaarheid van passende huisvesting en, als zelfstandig wonen niet langer mogelijk is, een plek in een eigentijds bejaardenhuis. Er zijn voorbeelden van ouderen die zelf de handen ineen sloegen en oplossingen voor hun huisvestingswensen vonden: knarrenhofjes.

Voorbeelden van geslaagde burgerinitiatieven die tot een eigentijds bejaardenhuis leidden, ken ik niet. Wel zie ik hier in de regio in onder andere huis-aan-huisbladen steeds vaker advertenties verschijnen met het aanbod voor permanente opvang van met name mensen met dementie. Uit mijn jeugd herinner ik mij dat er misstanden waren in diverse particuliere bejaardenhuizen. Ik mag hopen dat die zich niet herhalen.

Zo er voorbeelden van geslaagde initiatieven zijn, wil ik hier graag meer over weten en ook welke lessen hierbij zijn geleerd. Denk aan de problemen met serviceflats (Trouw, 8 juni 2012). Zelf ben ik ervaringsdeskundige als het gaat over het afleggen van de moeizame weg van een vrijstaand huis met tuin naar een complex met huurappartementen met overwegend senioren.

Onlangs ben ik betrokken geraakt bij het vinden van een oplossing voor een probleem van een tachtiger. Hij heeft geen familieleden op wie hij een beroep kan doen. Vanwege zijn gezondheidstoestand kan hij niet langer thuis wonen. Zijn behandelend specialist heeft hem verteld dat nog langer zelfstandig wonen onverantwoord is. Maar waar kan hij terecht?

Een oplossing voor zijn probleem is er nog niet. Onlangs is hij op een avond gevonden, liggend op de grond. Hij woont nog steeds thuis. In een gesprek over de problemen waar ouderen mee te maken hebben, vertelde mijn huisarts dat het ontbreken van voldoende aanleunwoningen, waar ouderen zelfstandig wonen maar ook zorg kunnen krijgen, een groot probleem is.

Wij leven in een tijdperk waarin de verzorgingsstaat wordt afgeslankt. Het kan geen kwaad dat daar waar het serieus gaat wringen, wij bij onze bestuurders aan de bel te trekken. Ik heb het gedaan en hoop dat meer mensen het gaan doen.

Lees ook:

Een woongroep die voelt als een dorp: ‘Ik leef hier mijn eigen toekomst’

Hoe houden young elderly persons (yeps) hun leven vitaal en zinvol? Met het zoeken naar een woning voor later kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden