null

OpinieCorona en welzijn

Ouderen kwetsbaar in de coronacrisis? Ze leren ons juist hoe we ermee moeten omgaan

Beeld EPA

In de coronatijd moeten we leren om te gaan met beperkingen. Neem een voorbeeld aan ouderen, die kunnen dat het best en zijn daardoor juist gelukkiger, schrijft Marije Blok, werkzaam bij het Nationaal Ouderenfonds, en promovendus Vrije Universiteit Amsterdam.

Marije Blok

Plotseling was daar de crisis. Niemand had ervaring met de strenge maatregelen en het opnieuw invullen van het dagelijks leven. Niemand? Er ís een groep van wie we in deze tijd kunnen leren: ouderen. Hoewel 70-plussers vaak gezien worden als kwetsbaar, kunnen we hen juist zien als inspiratiebron en veel van hen leren. Want hoewel zij bij het ouder worden geconfronteerd worden met beperkingen, scoren ze verrassend hoog op kwaliteit van leven.

We moesten kiezen: alleen met het openbaar vervoer reizen als dat strikt noodzakelijk is, slechts enkele vrienden ontmoeten. Velen werden overvallen door de restricties, maar ouderen waren al gewend daarmee om te gaan. Door afgenomen energie of mobiliteit worden zij continu gedwongen keuzes te maken. Daardoor richten ze zich op de meest waardevolle zaken in het leven, dat blijkt hen gelukkig te maken.

Vroeg in de crisis overleed mijn opa. Alleen naaste familieleden waren op zijn begrafenis. Na de teleurstelling omarmden we de situatie. Het werd intiemer dan een volle kerkdienst geweest zou zijn. We konden ons richten op wat echt belangrijk was.

Juiste doelen kiezen

Voor wat voorheen volkomen normaal was, moesten we ineens nieuwe manieren vinden. Skype-bijeenkomsten, desinfectieroutines. Juist ouderen zijn altijd al creatief. Door hun beperkingen hebben ze geleerd de juiste doelen te kiezen en hun mogelijkheden in te schatten. Als dat niet vanzelf gaat, blijken ze beter dan jongeren in alternatieve strategieën. Zelf had ik de crisis nodig om mijn sportschool gedag te zeggen en een fanatiek hardloper te worden. Mijn oma paste zich gemakkelijker aan, bijvoorbeeld door voor haar kerkdienst in te tunen op de smart-tv. Dat had ze geleerd omdat ze toch al niet altijd fysiek naar de kerk kwam.

We moesten de controle loslaten. Het was onzeker wanneer de maatregelen versoepeld zouden worden en of we nog wel op vakantie konden. Door hun levenservaring zijn ouderen hier beter in. Bij het Nationaal Ouderenfonds ondervroegen we gedurende de crisis 55-plussers. De oudste groep bleek minder mentaal geraakt dan de jongere ouderen, die zich eenzamer voelden. Hoe ouder, hoe beter men weet dat het leven niet maakbaar is.

Ouderen leren ons dat we niet gelukkig worden van de angst om niks willen missen. Wel door ons, soms op een andere manier dan gewend, te richten op de echt betekenisvolle zaken in het leven.

Lees ook:

Experimenteren met de coronaregels kunnen we best aan, zeggen deze psychologen

De versoepeling van de coronamaatregelen roept bij veel mensen vragen op. Twee hoogleraren psychologie over de onzekerheid. ‘Experimenteren met regels is vervelend, maar nodig.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden