Weblog

Organisch eetfestijn

null Beeld EPA
Beeld EPA

Het begint koud te worden in New York en zoals al werd gerapporteerd heeft het zelfs gesneeuwd. De winter is dit weekend officieel ingegaan en ik juich het alleen maar toe.

Nilofar Sarwar

Winter is mijn favoriete seizoen want alles lijkt dan samen te vallen; de feestdagen, oud & nieuw en een persoonlijke favoriet; mijn verjaardag. De winter houdt ook in een volledig nieuw repertoire aan voedsel. De kruidnoten, pepernoten en banketstaven zal ik missen maar in New York krijg ik daar cranberries, kalkoen en pompoenen voor terug.

In Shanghai heb ik af en toe bepaalde producten gemist; pindakaas, kaas, hagelslag, stroopwafels, appelstroop, donker brood, om maar een paar te noemen. In NY, echter, raak ik zo overweldigd door het aanbod dat er geen tijd is om vertrouwde Hollandse producten te missen.

Eten is zo'n belangrijk onderdeel van wat de stad te bieden heeft dat een bezoek aan de stad niet compleet is zonder deelname aan een 'eet-tour'. Aan de hand van een bekwame gids word je meegenomen door heel Manhattan met als doel te eten bij de lekkerste restaurants en cafes van NY.

Eén van de locaties staat op de hoek van mijn straat en elk weekend staat er weer een lange rij van fijnproevers voor Katz's, een delicatessen winkel, waar ze zogenaamd de beste pastrami sandwiches van NY, wellicht van Amerika, verkopen (niet onbelangrijk; Katz's is ook de locatie geweest voor de beroemde orgasme scene van de film 'When Harry met Sally'). Kortom aan eten en voedsel gerelateerde activeiten is er geen tekort.

Sterker nog, er is veel te veel eten en naar mijn mening wordt er ook te veel nadruk op gelegd. Tijdens mijn wandeling van tien minuten van de metrohalte naar huis loop ik langs twee mobiele eetstallen, een grote supermarkt waar ze alleen organische producten verkopen, twee delicatesssen winkels, een organische sapjeswinkel, vier convenient stores (waarvan er een alleen organische producten verkoopt) en een ijssalon. De keuze aan maaltijden, delicatessen en snacks is overweldigend en alle uithangborden adverteren dat als je bij hen koopt je een gezonde keuze maakt.

Wat ook opvalt, is het grote aanbod aan organische, glutenvrije, non-transfat producten en allerlei andere producten waar zogenaamd niets in zit waar je je lichaam mee kan schaden. Terwijl in China het eten af en toe een gezondheidsrisico kon vormen lijkt in NY precies het tegenovergestelde het geval. Ik klaag niet, want wie wil er niet maatschappelijk verantwoord voedsel kopen? Het is alleen soms oppassen om niet door te slaan in de zoektocht naar 'gezonde' producten.

Ik merk namelijk dat ik paranoïde begin te worden. Als er ergens een keer niet staat vermeld dat het 'organisch' is, begin ik zwaar te twijfelen aan de kwaliteit van het product. Hoewel ik nog steeds niet begrijp wat 'gluten free' precies inhoudt en waarom het beter is, voel ik me toch erg gerustgesteld als het ergens wel op staat. Soms voel ik me bijna schuldig als ik iets eet dat niet 'organisch' is. Ik begin sterk te vermoeden dat ik veel te vatbaar ben voor gezondheidscampagnes.

Maar als ik er rationeel over denk kom ik bij het volgende: het kopen van organische producten is inderdaad de betere keuze voor het milieu, maar of je er ook echt een gezonder mens van wordt valt sterk te betwijfelen. Uiteindelijk komt het toch neer op het oude riedeltje van gematigd eten en voldoende bewegen. Als de boodschap is: eet en leef gezond is het promoten van organisch voedsel stap 1. Stap 2 en 3 zou dan moeten zijn: kleinere porties en minder aanbod.

Nilofar Sarwar

De 22-jarige Nilofar Sarwar woont en studeert sinds 2010 in Shanghai waar zij het MA programma 'Chinese Politics and Diplomacy' volgt. Sinds augustus 2011 heeft ze Shanghai tijdelijk ingeruild voor een stage bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in New York. Daar zet ze zich met name in voor de derde commissie van de Algemene Vergadering en houdt ze zich bezig met mensenrechten.

undefined

null Beeld
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden