null Beeld

OpinieRaddraaiers

Oppakken en straffen is het enige antwoord, niet elkaar de maat nemen op sociale media

De rellen die afgelopen weekend in diverse plaatsen in Nederland uitbraken nadat de avondklok inging, zijn ronduit schokkend. Geen enkel protest mag een excuus zijn om te gaan plunderen en auto’s, fietsen, winkels, stations of teststraten te vernielen. Er is geen enkele vergoelijking voor het gooien met messen en bakstenen en het mishandelen van politieagenten, journalisten en passanten.

Er zaten vast in de verzamelde menigten in kleine en grote plaatsen als Urk, Eindhoven, Enschede, Den Haag of Amsterdam ook allerlei goedbedoelende demonstranten. Mensen die zich verzetten tegen de avondklok en de coronamaatregelen. Toch lijkt het merendeel vooral uit te zijn geweest op het creëren van chaos en zo veel mogelijk schade.

Voor de kick

Een grote pluim verdienen daarom de politieagenten, de ME en andere ordehandhavers die zich geplaatst zagen tegenover een menigte vol agressie. Wie deze relschoppers zijn, zal de komende dagen duidelijk worden. Het lijkt om een combinatie te gaan van mensen die ­tegen coronamaatregelen zijn, complotdenkers, rechts-extremisten, voetbalhooligans en verveelde jongeren, die graag weer eens een ‘kick’ wilden hebben. De enige gemene deler tussen de groepen lijkt een weerstand tegen ‘Den Haag’, de overheid, die de individuele vrijheden al maanden inperkt. Dat de overheid hier goede redenen voor heeft, en dat het overgrote deel van de Nederlanders de maatregelen steunt, daar hebben de raddraaiers geen boodschap aan.

Explosief mengesel

Een gebrek aan vertrouwen in de overheid is wel een probleem dat al langer speelt en dat de politiek zich moet aantrekken. Wantrouwen in combinatie met de vele sociale beperkingen, de online­bubbels waarin mensen leven en de onzekerheid over hoelang deze pandemie nog duurt, kunnen een gevaarlijk explosief mengsel zijn. We hebben dit recent gezien bij de bestorming van het Capitool in Washington.

Wat dan niet helpt, is dat Kamerleden op sociale ­media elkaar de maat gaan nemen en beschuldigen. De les uit de Amerikaanse rellen is juist dat partijen daarna bij elkaar kwamen en de democratie boven het politieke eigenbelang stelden.

Deze rellen moeten ook niet direct worden gezien als een vooraankondiging van een burgeroorlog, zoals de Eindhovense burgemeester Jorritsma deed. Dat zijn te grote woorden. Nederland heeft vaker rellen gehad en die zullen ook niet verdwijnen na de avondklok of de coronapandemie. De voetbalrellen, krakersrellen, kroningsrellen en in 2012 nog de rellen van project-X in Haren. Daarom heeft Nederland ook een goedgetraind politiekorps, dat bij verstoringen van de openbare orde optreedt, desnoods gebruikmakend van waterkanonnen of traangas. Zo snel mogelijk de vandalen en bedreigers oppakken en straffen, is nu het enige juiste antwoord op de rellen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden