Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Opkomend rechts-extremisme? Tijd om het hoofd koel te houden

Opinie

Sylvain Ephimenco

Sylvain Ephimenco. © Trouw
Column

Dat het rechts-extremisme onze aandacht krijgt is begrijpelijk. Driekwart eeuw geleden pleegden de nazi’s in Europa op industriële wijze de grootste moordpartij uit de wereldgeschiedenis. 

Het moorddadige Duitse rechts-extremisme roeide zes miljoen Joden uit en maakte ook vele slachtoffers onder homoseksuelen of zigeuners. Dat in de straten van Duitse steden geestverwanten marcheren en de Hitlergroet brengen, is schokkend. 

Lees verder na de advertentie

Toch is het niet alleen een kwestie van waakzaam blijven maar ook van het hoofd koel houden. Zelfs in Duitsland hoeven de jongste cijfers niet tot paniek te leiden. In 2016 werden 1600 rechts-extremistische gewelddaden gepleegd.

Als politica moet je je eigen geschiedenis nooit uit het oog verliezen

Maar vorig jaar was er een spectaculaire daling tot 1054 geweldsdaden. Nog altijd 1054 te veel, maar toch een daling van ruim 30 procent. Wel zijn er in dat land 12.700 rechts-extremisten die tot geweld bereid zouden zijn, maar op een bevolking van 80 miljoen mensen. Ter vergelijking worden er in Frankrijk (65 miljoen inwoners) rond de 20.000 extremisten in de gaten gehouden wegens mogelijke terreurdaden. Tussen de 10.500 en 12.000 van hen zijn islamradicalen, op een moslimpopulatie van 6 à 8 miljoen zielen.

Sluimerende demonen

Wie niet naar de oorzaken van het opbloeiende Duitse rechts-extremisme wil kijken, heeft maar een deel van het verhaal. Het jaar 2015 waarin rond de miljoen asielmigranten door bondskanselier Merkel werden toegelaten, is daarin bepalend. Ook voor de historische intrede van de rechts-populistische AfD met 94 zetels in het parlement. De unilaterale roekeloosheid van Angela Merkel hield, tot verbijstering van velen, geen rekening met de sluimerende demonen in haar land. Als politica moet je je eigen geschiedenis nooit uit het oog verliezen.

In het rapport van de AIVD las ik alarmisme, geen cijfers en ook geen urgentie

Daarbij komt dat tussen september 2015 (Berlijn) en juli dit jaar (Lübeck) negen aanslagen door (gelegenheids)jihadisten zijn gepleegd met als dieptepunt die op de kerstmarkt in Berlijn (december 2016, 12 doden, een vijftigtal gewonden). In dit perspectief is het zelfs verbazingwekkend dat het aantal rechts-extremistische geweldsdaden (die zich meestal met islamhaat voeden) zo spectaculair is gedaald.

En Nederland? Woensdag heb ik voor de tweede keer het AIVD-rapport over rechts-extremisme gelezen. Ik las hierin geen alarmisme, geen cijfers en ook geen urgentie. Wel zorgen over het internet waar de toon agressiever wordt. Maar, bevestigt de AIVD, het georganiseerde rechts-extremisme is drastisch afgenomen. Verder zegt het rapport: ‘Rechts-extremistisch gemotiveerd geweld is relatief zeldzaam in Nederland’. Het rechts-extremisme kent maar ‘een lichte opleving’ maar ‘tot op heden vloeien hier geen zorgwekkende ontwikkelingen uit voort’.

De samenvatting van de AIVD luidde:
‘De activiteiten van rechts-extremisten zijn voor het merendeel niet-gewelddadig (...). Daarbij lijken links-extremisten echter nog altijd eerder bereid om geweld in te zetten dan rechts-extremisten.’

Nog meer redenen om wat betreft deze materie het hoofd koel te houden.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Lees meer columns op trouw.nl/ephimenco.

Lees ook:

Alt-right: is dat ook wat voor Nederland?

De rechts-extremistische alt-right beweging zet voet op Nederlandse bodem. De vraag of die een gevaar kan vormen, beantwoordt Amerikanist Maarten Zwiers met een verwijzing naar boer Koekoek.

Extreem-rechts palmt ook het Duitse midden in

Het lukt Duitse rechts-extremisten heel goed om mensen buiten hun geijkte netwerken te mobiliseren. Met dank aan Alternative für Deutschland.

Deel dit artikel

Als politica moet je je eigen geschiedenis nooit uit het oog verliezen

In het rapport van de AIVD las ik alarmisme, geen cijfers en ook geen urgentie