OpiniePatriarchaat

Opinie is niet hetzelfde als polemiek, een mening kan even goed naar voren komen in een verbindend stuk

null Beeld

Polariseren? Het zoeken van verbinding is een van de vrouwelijke kwaliteiten. Laten we die evenzeer waarderen als mannelijke kwaliteiten, stelt Monique Vaessen, freelance journalist.

Wat goed dat de Trouw-ombudsman is ingegaan op het feit dat er niet evenveel ingezonden brieven van mannen als vrouwen geplaatst worden, zoals een lezeres signaleerde (Opinie, 17 maart). Hij schrijft dat mannen over het algemeen meer stelling nemen in hun brieven en vrouwen eerder verbindend schrijven, wat de vrouwelijke bijdragen minder geschikt maakt voor de opiniepagina. Wil je als vrouw gehoord worden, dan moet je je dus mannelijk opstellen. Polariseren.

Een voorbeeld daarvan geeft de Franse Pauline Harmange. Ze schreef het pamflet ‘Mannen, ik haat ze’, waarin ze de strijd aanbindt met het patriarchaat en met de verkrachtingscultuur die zij signaleert. In een interview in Tijdgeest (27 februari) stelt ze dat we mannelijkheid moeten afschaffen, omdat er geen acceptabele vorm van mannelijkheid bestaat, ‘want die is per definitie agressief’. Ze pleit voor een feministische samenleving, waar mannen niet langer de norm zijn.

Vrouwelijke oplossing van verbinden

Ik ben het met haar eens dat onze samenleving verre van ideaal is. Op veel terreinen krijgen vrouwen nog steeds niet dezelfde kansen (of schrijfruimte) als mannen. Ook ik wil af van het patriarchaat, maar niet door die te vervangen door een feministische samenleving. Mijn ideaal is: een samenleving waar mannen en vrouwen naast elkaar staan en niet gelijk (de kracht zit ’m juist in de verschillen), maar wel gelijkwaardig zijn. Ik verkies de vrouwelijke oplossing van het verbinden.

Wat we nodig hebben, zeker in crisistijden, zijn zowel gezonde mannelijke kwaliteiten (zoals daadkracht en focus) als gezonde vrouwelijke kwaliteiten (zoals empathie en intuïtie). Wat mij betreft zijn die twee typeringen niet seksegebonden, iedereen heeft immers beide kanten in zich.

De (seksuele) agressiviteit die Harmange aankaart, is gewonde of gefrustreerde mannelijkheid. Zo is er ook gewonde vrouwelijkheid, waarvan manipulatie en afhankelijkheid misschien de meest herkenbare uitingsvormen zijn. Beide verwondingen zijn voortgekomen uit een systeem dat niet langer werkt.

In een patriarchale samenleving worden vrouwelijke kwaliteiten zoals verbinding zoeken minder gewaardeerd dan rationaliseren en polariseren. Het is tijd om oog te krijgen voor elkaars pijn en van daaruit op zoek te gaan naar wat ons verbindt en niet naar wat ons uit elkaar drijft.

En om terug te komen op de analyse van de ombudsman: de redactie hoeft wat mij betreft geen quotum voor door vrouwen ingezonden brieven te hanteren. Wel mogen de criteria voor wat interessant is worden verbreed. De rubriek heet opinie en niet polemiek. Een mening kan even goed naar voren komen in een verbindend stuk. De mannelijke bril mag worden afgezet, ook bij de overwegend vrouwelijke redactie.

Lees ook:

Hanteert de redactie een mannelijke norm bij de selectie van lezersbrieven?

Mannen krijgen twee keer zoveel lezersbrieven geplaatst als vrouwen, noteert een lezer. Moeten vrouwen sterker stelling nemen of moet de redactie beter opletten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden