FramingHans de Bruijn

Opgepast, dit stukje gaat over super technische cijfers

Bij een reproductiefactor van 1, legt Angela­­ Merkel uit, steekt één besmet iemand één ander aan. Een factor 1,2 betekent 20 procent meer overdrachten. Dus bij vijf besmettingen steekt één iemand twee personen aan en steken vier personen één ­iemand aan. Het verschil tussen 1 en 1,2 lijkt klein, maar heeft enorme gevolgen voor ­ziekenhuizen, zegt ze. Het is glashelder.

Een Nederlandse parlementariër heeft het over de reproductiefactor, die lager dan 1 moet zijn.

“Het is super technisch”, legt de land­genoot uit, het is “het meest minimale wat je moet doen om het virus terug te dringen”. En daarna, verontschuldigend: “Ik probeer het maar in normaal Nederlands te zeggen”.

Wat is het risico van dat ‘super technisch’?

Een. Je voelt je niet helemaal serieus ­genomen. Zo super technisch is het niet: een ­getal van 1 betekent dat één persoon één ­iemand besmet. Dat is best wel eenvoudig.

Twee. Als je dit super technisch noemt, sta je weinig boven de problematiek. Dat staat Merkel natuurlijk wel, als ze ons voorrekent hoe het zit.

Drie. Onze politicus wil vertrouwen winnen door het vermijden van cijfers. En door de uitleg eenvoudig te houden. Merkel wint vertrouwen door het gebruik van cijfers. En door die op een eenvoudige manier uit te leggen.

Duitsland heeft een ingenieurscultuur en ingenieurs kunnen rekenen. Dus is het misschien ook wel een cultuurverschil: ­Merkel rekent iets voor, hier is dat super technisch.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden