Commentaar
Open scholen in onzekere tijden
Wat weegt zwaarder: de gezondheid van de samenleving of het recht op onderwijs? Halverwege maart toen Nederland verrast werd door de omvang van het coronavirus, was daar voor vakbonden, scholenkoepels en leraren geen twijfel over mogelijk: de scholen moesten dicht, de gezondheid van met name oudere leraren was in gevaar. Hoewel het RIVM en het kabinet deze maatregel te rigoureus vonden, gingen ze onder maatschappelijke druk overstag. De scholen sloten hun deuren.
Vijf maanden later, bij de start van het nieuwe schooljaar, zijn er nieuwe zorgen. Het coronavirus steekt de kop op onder jongeren en de ventilatie van veel schoolgebouwen voldoet niet. Het wakkert de onzekerheid aan. Wat voor rol speelt slechte ventilatie bij de verspreiding van het virus, vragen experts zich af. In een verpleeghuis in Maassluis zouden door het recirculeren van lucht bewoners zijn besmet, zo bleek onlangs uit een interne notitie van het RIVM in handen van de Volkskrant. De GGD sprak deze week dat bericht weer tegen. Na onderzoek concludeerde de gezondheidsdienst dat de uitbraak niet lag aan een slecht ventilatiesysteem, maar aan klachten van medewerkers die niet tijdig zijn ontdekt.
Met andere woorden: er is nog veel onduidelijk. De voorzitter van de VO-Raad, Paul Rosenmöller, vatte het vorige week bondig samen in deze krant. “Op de een of andere manier zullen we met onzekerheid moeten leren leven.” Zorgen zijn er wel degelijk, maar de scholen gaan open, zo luidt het sentiment onder het personeel.
De angst van begin maart is verdwenen, de onzekerheid blijft. Voor de bonden, scholenkoepels en leraren weegt het recht op onderwijs inmiddels zo zwaar dat ze die onzekerheid best voor lief willen nemen. Want de lockdown heeft littekens achtergelaten: kwetsbare kinderen verdwenen van de radar, pubers werden lamlendig en sloten zich op in hun kamers.
Dat de scholen met deze wetenschap in het achterhoofd nu wél kiezen voor volle klassen, valt te prijzen. Het is wel van belang dat de leerlingen hun verantwoordelijkheid nemen: houd die 1,5 meter afstand tot de docent, kom bij klachten niet naar school en ga in quarantaine als je in een risicogebied bent geweest.
Ook met inachtneming van de maatregelen blijft het spannend. Voor het eerst sinds de uitbraak van corona staan leraren van middelbare scholen weer voor volle klassen. De druk vanuit de samenleving zal niet verdwijnen, de discussie over ventilatie woedt voort, en uitbraakjes zijn niet helemaal te voorkomen. Toch zou het goed zijn als scholenkoepels, vakbonden, en leraren zich niet uit het veld laten slaan door de sentimenten in de samenleving. Houd vol, buig niet voor de druk.
Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.