OpinieMobieltje in de klas
Op onze smartphones leren we het meest, dus een verbod op school is niet slim
De opgroeiende generatie heeft recht op het beste onderwijs met de beste technologische middelen. Met een smartphoneverbod zouden we hen dat recht ontzeggen, betoogt pedagoog en mediadeskundige Daniël Lechner.
Scholen maken zich zorgen over mobieltjes in de klas. Sinds de opmars van de smartphone vinden leerlingen onderwijs minder leuk, zijn ze sneller afgeleid en gaan de schoolprestaties achteruit. Maar het smartphoneverbod dat onderwijsminister Wiersma overweegt, is een uitermate slecht idee.
Ten eerste is het van belang dat kinderen en jongeren leren hoe hun mediagebruik te reguleren. De kerntaak van het onderwijs is immers hen voor te bereiden op een zelfstandig bestaan in de samenleving. De smartphone is daarin voorlopig niet weg te denken. De jeugd moet later een gezonde digitale balans kunnen creëren binnen het gezin, in het werk en het sociale verkeer.
School is bij uitstek de plek waar leerlingen zich dit eigen kunnen maken. Daar kunnen ze leren notificaties te beheren, apps te pauzeren en sociale en educatieve apps in verschillende mappen te plaatsen. Ook is school de ideale plek om te reflecteren op het eigen mediagebruik. Leerlingen kunnen er met elkaar praten over hoe je improductieve mediagewoontes ombuigt.
Verslaving ondergraven
Ten tweede, een verbod op mobieltjes zal de digitale kloof vergroten. Ook om die reden is het een slecht idee. Big Tech doet er alles aan ons aan de beeldschermen te kluisteren. Vooral jongeren uit kansarme milieus zijn vatbaar voor de verslavingsstrategieën van techbedrijven. Zij gebruiken hun mobiel louter voor vermaak en sociale interactie. Die verslavingsstrategie ondergraven en vervangen door iets anders, daarin kan school een grote rol spelen.
Het is voor deze jongeren de enige plek waar ze kunnen ontdekken dat je met een smartphone ook jezelf kunt ontwikkelen. Dat je dingen kunt leren, gezonder kunt leven en vitale persoonlijke en maatschappelijke doelen kunt realiseren. Als we de smartphone op school verbieden, leveren we grote groepen kinderen en jongeren weerloos over aan de media-industrie. Om de digitale kloof te dichten, is het essentieel dat zij op school leren hun smartphones gevarieerd en zinvol te gebruiken.
Verlengstuk van jezelf
Ten derde, de smartphone is een uniek educatief instrument. Waar heeft u het afgelopen jaar het meest geleerd? Precies, op uw smartphone. U volgde er de oorlog, zocht er informatie over energiebesparing, scande er de hemel mee en leerde er Spaans op. Dat deed u niet voor niets op uw smartphone. Die is een verlengstuk van jezelf. Je draagt hem altijd bij je, hij verbindt je met anderen en je kunt hem verregaand personaliseren.
WhatsApp, Tikkie, Instagram, Thuisbezorgd, Strava en Siri: al deze toepassingen zijn succesvol, omdat ze mobiel zijn. In internettermen: SoLoMo – sociaal, lokaal en mobiel.
Een veelgehoord argument om de mobiel uit de klas te verbannen, is dat die onnodig is. Leerlingen zouden voldoende hebben aan laptops en tablets, die minder afleiden. Dat argument gaat voorbij aan de unieke aard van de smartphone.
Laptops en tablets passen – zeker als de school de beheersrechten ervan heeft – bij traditioneel onderwijs. De docent beschikt over de expertise; de leerling moet die nog verwerven en volgt een vaststaand leertraject, waarop de docent toezicht houdt.
Gepersonaliseerd leren
De smartphone nodigt daarentegen uit tot gepersonaliseerd en adaptief leren, tot authentiek leren, netwerken, leergemeenschappen en connected learning, verbonden leren. De uitdaging voor docenten, leerplanontwikkelaars en uitgevers is het onderwijs te versterken met deze unieke mogelijkheden van de smartphone. Dat is een pittige opgave, die moed, energie en vindingrijkheid vergt.
Hoe lastig ook, we kunnen ons er niet aan onttrekken. De opgroeiende generatie heeft recht op het beste onderwijs dat we kunnen bieden, met de beste technologische middelen die we tot onze beschikking hebben. Met een verbod zouden we hen dat recht ontzeggen.
Lees ook:
Het was even wennen, maar op deze middelbare school zijn telefoons allang verboden
In de lerarenkamers woedt een discussie over een verbod op mobiele telefoons. Een school in Deurne ging vier jaar geleden overstag. De mobiel blijft thuis, of in de kluis.
‘Een landelijk verbod op mobiele telefoons op school tornt aan de status van leraar’
De discussie over een verbod op mobiele telefoon op school is volop gaande. Hoe kijken docenten aan tegen nut en noodzaak van zo’n maatregel?