OpinieArbeid

Op naar een 30-urige werkweek voor vrouwen én mannen

null Beeld
Beeld

Te veel vrouwen zijn niet financieel onafhankelijk. Het helpt als vrouwen meer uren werk krijgen, stelt Anneke Westerlaken, bestuurder bij CNV Vakcentrale.

Anneke Westerlaken

Als het gaat om de financiële positie van Nederlandse vrouwen, valt er nog een wereld te winnen. Vrouwen in dit land staan er namelijk helemaal niet zo best voor, als het gaat om financiële onafhankelijkheid. Overheidscijfers geven een vertekend beeld. Volgens het CBS is 65 procent van de vrouwen financieel onafhankelijk. Dat klinkt mooi, maar de norm voor financiële onafhankelijkheid is door de Nederlandse overheid gesteld op slechts 1.000 euro. Wie dit maandelijks verdient, is al ‘financieel onafhankelijk’.

Een wel heel makkelijk verdiend predicaat. Slechts 2 procent van de vrouwen kan hiervan rondkomen, blijkt uit nieuw onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 2400 werkenden. Het klinkt logisch: wie in de Randstad een huis zoekt, als alleenstaande ouder met twee kleine kinderen, komt onmogelijk uit met 1.000 euro.

Bovendien geeft een op de drie vrouwen aan niet rond te kunnen komen als zij en haar partner uit elkaar gaan, blijkt uit ditzelfde onderzoek. Een op de vijf vrouwen heeft hierover geen idee. Slechts 44 procent denkt wel rond te kunnen komen, mochten ze er onverhoopt alleen voor komen te staan. Een laag percentage, dat niet correspondeert met het optimistische CBS-getal van de 65 procent vrouwen die ‘financieel onafhankelijk’ zouden zijn. Omgerekend zijn er een paar miljoen vrouwen die niet rond kunnen komen als ze gaan scheiden.

Pas bij 1650 euro op eigen benen

Om die reden pleit het CNV voor het verhogen van de norm voor financiële onafhankelijkheid naar 1650 euro per maand. Pas als je dat verdient, sta je financieel op eigen benen. Om dit te bereiken moeten overheid, werkgevers, vrouwen en mannen zelf in actie komen. Vrouwen moet het makkelijker gemaakt worden om los te komen uit een eventuele deeltijdklem, zodat ze in meer inkomen kunnen voorzien. Betaalbare kinderopvang en het dichten van de loonkloof zijn hier eerste stappen toe.

Wij roepen werkgevers op om vrouwen actief meer uren aan te bieden zodat hun inkomen omhoog gaat. Zelfs in de sectoren met schreeuwend tekorten, zoals de zorg en het onderwijs, werken vrouwen nu vaak tegen kleine contracten. Bijna een kwart van de zorgmedewerkers wil het liefst een groter contract, gemiddeld zes uur per week meer. Dit geldt met name voor vrouwen die een contract van minder dan 25 uur hebben, toont recent onderzoek aan.

Die 30-urige werkweek bevordert gelijke kansen

Daarnaast pleit het CNV voor een 30-urige werkweek, voor zowel mannen als vrouwen. Nu werken mannen gemiddeld 36 uur, vrouwen 26 uur. Wij willen dat het voor vrouwen aantrekkelijker wordt om gemiddeld genomen een aantal uren meer te gaan werken, mannen een aantal uren minder. Met een 30-urige werkweek zijn beide partners in staat om zorg en werk evenwichtiger te verdelen, om beiden carrière te maken en beiden ook genoeg pensioen op te bouwen.

Die 30-urige werkweek bevordert bovendien de gelijke kansen tussen mannen en vrouwen, zorgt voor een betere werk-privébalans en biedt meer tijd voor mantelzorg.

Zo’n nieuwe balans is hard nodig, zodat vrouwen daadwerkelijk financieel onafhankelijk zijn. Niet alleen vanwege het geld, maar juist omdat werk zoveel meer is: het betekent ontwikkeling, ontplooiing, voldoening én economische zelfstandigheid.

Lees ook:

De partneralimentatie wordt verkort; vrouwen staan financieel op eigen benen

Sinds 1 januari is de partneralimentatie flink versoberd. Is dat een logische stap om vrouwen financieel sneller onafhankelijk te maken?

Onderzoek CBS: Vrouwen werken meer, maar zijn nog altijd kampioen deeltijd

Een hoger opleidingsniveau, een betere baan en minder zorgtaken. Het CBS vergeleek de emancipatie van twee generaties vrouwen.

Alleen een nieuw economisch systeem bevordert gendergelijkheid

De verantwoordelijkheid voor economische empowerment wordt ten onrechte bij individuele vrouwen gelegd. Verdeel eerst eens de zorgtaken eerlijker, vooral via publieke voorzieningen, dan kan Nederland weer stijgen op de wereldranglijst voor gendergelijkheid, betogen Rachel Walker en Kelly Groen, beleidsadviseurs vrouwenrechten bij ActionAid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden