Lezersreacties
Op mijn school valt niet te discussiëren over Lale Gül
Thijs Bogers, historicus en politicoloog aan de VU in Amsterdam, pleit voor het voortzetten van de al eeuwen bestaande tolerantie die Amsterdam zo kenmerkt. Een mooi standpunt. Een prachtig ideaal. Hij ziet deze tolerantie echter in gevaar komen nu Lale Gül, na de publicatie en de daaruit voortvloeiende commotie rondom haar boek Ik wil leven, heeft aangegeven eventueel te verhuizen naar het buitenland. Met haar vertrek zou de vrijheid van alle Amsterdammers worden beknot. Of ‘onze’ tolerantie ten aanzien van andersdenkenden zo groot is, valt te betwijfelen. Zie Theo van Gogh, zie Pim Fortuyn. Zie de vermoorde Franse leraar Samuel Paty. Aan hem denk ik het meest als het erom gaat zonder gevaar een boek te kunnen verspreiden als Ik wil leven. Ik ben leraar op een middelbare school in Amsterdam-West en heb leerlingen in mijn klas zitten die er zeer extreme denkbeelden op nahouden als het om religieuze onderwerpen gaat. Graag zou ik dat boek van Lale Gül met ze bespreken. De realiteit is dat dit niet zomaar kan. Ik zou er zelfs onheil over mezelf mee afroepen. Je zou dit laf kunnen noemen. Dat is het ook. Toch neem ik al jaren terughoudendheid en nuance in acht als het gaat om zaken als vrijheid en tolerantie. Zomaar in de klas debatteren over alle idealen waar Thijs Bogers voor staat, dat gaat niet meer. Verhuizen naar het buitenland heeft mijns inziens ook weinig zin, omdat deze realiteit een schaduw over de hele wereld werpt.
Thomas Hendriks, Amsterdam
Vandaag Inside
Van het opinieartikel van de filosofen Karen Vintges en Michiel Leezenberg begrijp ik niets. Ja, in Vandaag Inside (VI) worden stelselmatig mensen afgezeken, belachelijk gemaakt en uitgesloten, en ja het klopt dat dit vaak vrouwen, mensen van kleur en lhbtiq+’ers zijn (Trouw, 16 mei). Maar anders dan Vintges en Leezenberg beweren zijn dit niet de groepen die het hardst of het vaakst worden aangepakt. Dat zijn voetballers, scheidsrechters, de ex-directeur van Ajax, de directeur van RTL, de machtigste omroepbaas in Nederland, bijna allemaal man en wit. In VI wordt iedereen, wordt elke groep aangepakt en dat maakt het programma uitzonderlijk inclusief.
Rob Dijkstra, Winsum
Pak sociale normen rondom het man of vrouw zijn aan
In het artikel over de Transgenderwet (Verdieping, 17 maart) worden de zorgen van vrouwen weggezet als onderbuikgevoelens van een kleine groep radicale feministen. Alsof het alleen maar gaat over veiligheid in kleedkamers. Vrouw zijn speelt een rol bij huiselijk en seksueel geweld, in analyses over arbeidsparticipatie, in de criminologie, in de sport en in de geneeskunde. De Transgenderwet maakt een nieuwe definitie van geslacht mogelijk. Laten we eerst eens de (verstikkende?) sociale normen rondom het man of vrouw zijn ter discussie stellen.
Marianne White, Noorden
Koe en kalf
Het is vervreemdend dat een promotieonderzoek moet uitwijzen dat koe en kalf graag bij elkaar blijven (Trouw, 16 mei). Geen dier zou een verdienmodel moeten zijn. Gelukkig zijn er plantaardige vervangers.
Hélène Versteeg, Dordrecht
McDonald’s moet overal weg
Het is geen straf voor Rusland dat de M verdwijnt (Trouw, 16 mei) Het wordt tijd dat deze uit heel de wereld verdwijnt. Voor een goede volksgezondheid.
Gerard Moerkerk, Tilburg
Oekraïens graan
Geen Russisch gas meer door de pijpleidingen. Volle graansilo’s in Oekraïne door afsluiting van transport over zee. Het zal wel te simpel gedacht zijn, maar zou het niet mooi zijn als dat graan via die pijpleidingen vervoerd kan worden?
Hans Alberts, Bennekom
Bravo Navo
Zweden en Finland zijn op weg naar Navo-lidmaatschap (Trouw, 15 mei) Zo speelt de Navo Poetins spel mee. Die heeft geen intentie om die landen aan te vallen. Poetin wil de zuidkust van Oekraïne bezetten. Zijn aanval op Noord-Oekraïne was bedoeld om de verdediging te verzwakken. Maar voor zijn eigen volk had hij die opdringende Navo nodig. Dat argument krijgt hij nu gratis in handen, zonder dat daar enige reden voor is.
Wiel Eggen, Cadier en Keer
Engelse taalziekte
In het Commentaar (Trouw, 16 mei) lees ik dat Oekraïne veel sympathy votes heeft gekregen. Zelfs cursivering ontbreekt, waardoor het vermoeden rijst dat de Engelse taalziekte ook bij Trouw heeft toegeslagen.
Huub Krabbendam, Alphen aan den Rijn