De vraag vanMonic Slingerland

Op Dierendag een dier zonder pootjes op het bord?

Had u mij begin deze week gevraagd hoeveel het zou schelen als ­iedereen in Nederland een dag geen vlees zou eten, dan had ik geantwoord: geen idee. Dankzij Wakker Dier weet ik het nu wel. Voor de tiende keer alweer roept Wakker Dier op om op Dierendag een boel varkens, kippen en runderen een dag langer te laten leven door een keer voor een vegetarische maaltijd te kiezen. Wanneer heel Nederland een dag geen hamburger, karbonade of kipkluif eet, scheelt dat een half miljoen dieren. Een dag later gaat de slacht wel ­gewoon weer door. 

Een half miljoen, dat cijfer komt van Wageningen Universiteit, die in opdracht van Wakker Dier bijhoudt hoeveel vlees Nederlanders eten. Dat is ongeveer een ons per persoon per dag, maar daarvoor is wel twee keer zoveel slachtvlees nodig. Denk aan de botten en pezen. We eten niet het hele dier, de helft ervan gaat ergens anders naartoe.

De visconsumptie blijft buiten beschouwing. Nederlanders zijn geen viseters. Bij Eet Geen Dierendag gaat het dus over dieren op twee of vier poten.

Dierenliefde gaat uit­eindelijk toch door de maag

Als het over vleesconsumptie gaat, blijkt maar weer hoe raadselachtig het menselijke gedrag is. In het dierenrijk is de mens echt de keizer der tegenstrijdigheden. Ga maar na: tien jaar geleden deden 5000 Nederlanders enthousiast mee aan de Eet Geen Dierendag. Dit jaar verwacht Wakker Dier op basis van marktonderzoek wel twee tot drie miljoen deelnemers. In de supermarkten liggen steeds meer vegetarische producten naast de bakjes met vlees. Je zou verwachten dat de vleesconsumptie een dalende lijn vertoont, maar niks ervan. Nederlanders eten al jaren dat onsje vlees per dag. In 2018 iets meer zelfs.

Dus de dierenliefde gaat uit­eindelijk toch door de maag. Dat schattige varken, te zien op de folder van Wakker Dier, dat zal een Nederlander echt nooit willen laten slachten. Maar op het bord ligt dan toch een hamlap. Want die kijkt je niet aan en maakt geen geluid.

Nu biedt 2020 wel wat hoop. De vleesconsumptie komt voor een deel op rekening van de horeca en dan vooral van de toeristenrestaurants, zei Hans Dagevos van Wageningen Universiteit als verklaring voor de stijging in 2018. Hij noemde ook barbecues en tuinfeesten. Dankzij de pandemie zou het dus best zo kunnen zijn dat in 2020 de vleesconsumptie voor het eerst in lange tijd echt daalt.

Wat ik ga eten op Dierendag? Een dier zonder pootjes. Niks bijzonders, dat gebeurt hier in huis drie keer per week. De andere dag doen we iets van een dier met pootjes. Ik ben even tegenstrijdig als de meeste van mijn soortgenoten. Wakker Dier heeft mijn steun en sympathie. En ik geniet van een vis op mijn bord, gestoofd in witte wijn.

Doet u mee aan Eet Geen Dierendag? Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden