null Beeld

Het antwoordMonic Slingerland

Op deze schending van de rechtsstaat past maar één antwoord: aftreden

Moet het kabinet na de affaire met de toeslagen aftreden? Ja, zeggen de meeste lezers.

Monic Slingerland

Rechtsstaat

Dat duizenden ouders zijn gedupeerd en soms in de vernieling zijn gestuurd, rechtvaardigt al het aftreden van de betrokken bewindslieden. De regering heeft bovendien herhaaldelijk het parlement onvolledig ingelicht en ambtenaren hebben willens en wetens het ouders onmogelijk gemaakt bij de rechter hun onschuld te bewijzen. Vooral voor deze aantasting van de rechtsstaat had het hele kabinet moeten aftreden.

Raphael Schulte Alkmaar

Eenzijdig

Moet het kabinet aftreden? Nee, natuurlijk niet. De schuld wordt dan eenzijdig bij het huidige kabinet gelegd, terwijl de werkelijkheid is dat de schuld kan worden gelegd bij wetgever en uitvoerders. De Tweede Kamer als wetgever is bij het parlementair onderzoek buiten beschouwing gebleven. Er verandert alleen iets als de overheid in Nederland de burger weer als burger gaat behandelen.

Peter Visser Middelharnis

Wantrouwen

In deze tijd van wantrouwen in overheid en instituties is het nog belangrijker dan anders om aan de getroffenen van de toeslagenaffaire en alle andere burgers in het land te laten zien dat je hebt begrepen verkeerd gehandeld te hebben en dat je de consequenties wilt aanvaarden. Einstein zei ooit: “Een probleem kan nooit worden opgelost door degene die het heeft veroorzaakt.”

Het kabinet moet aftreden dus en plaatsmaken voor nieuwe mensen.

Angeline Lafeber-van der Wielen Geldrop

Coronatijd

Moet het kabinet aftreden om de toeslagenaffaire? In normale omstandigheden wel. Maar in de coronacrisis is het beter om te blijven zitten en heel erg je best te doen om de getroffenen te compenseren. Veel waardering voor Hugo de Jonge, die zijn eigenbelang opzij heeft gezet voor het landsbelang. Lodewijk Asscher, die slechte wetten steunde en in deze affaire niet is opgetreden, past meer bescheidenheid.

Marc Wortmann Zeist

Politisering

Dat Asscher partijleider blijft en er sympathie voor Hugo de Jonge is, maakt voor mij niet uit. De Tweede Kamer is niet of verkeerd geïnformeerd, hierdoor kon het parlement één van zijn belangrijkste taken niet uitvoeren. Mede daardoor werden veel mensen zo zwaar getroffen. Dat is niet toevallig gebeurd, het waren weloverwogen besluiten van verantwoordelijken, zelfs van de premier. Zij camoufleerden de politisering van de bureaucratie. Hier past maar één antwoord: aftreden.

Lein Gilde Lelystad

Hartverscheurend

Aftreden, ook nu Asscher lijsttrekker blijft? Jazeker! De titel van het rapport ‘Ongekend onrecht’ is veelzeggend genoeg en er zijn inderdaad kabinetten om minder gevallen. Trouw publiceerde hartverscheurende verhalen van slachtoffers die aan de grond raakten door onze overheid. Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat ook Asscher meent dat hij lijsttrekker van de PvdA kan zijn bij de komende verkiezingen.

Annemieke Kamphuis Assen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden