FramingHans de Bruijn

Ook zonder zwembaden begrijpen we dat het probleem van zwerfafval groot is

null Beeld
Hans de Bruijn

Ieder jaar verdwijnen er 150 miljoen blikjes in het milieu. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven helpt ons om dat getal te begrijpen: 150 miljoen blikjes – dat zijn 25 olympische zwembaden vol, zegt ze.

De afdeling communicatie van het ministerie van infrastructuur en waterstaat hanteert vaker dit soort beelden. In sommige polders worden 24 zwembaden water per dag weggepompt. Voor kustversterking is ieder jaar zand nodig. Hoeveel? Acht voetbalstadions à la De Kuip in Rotterdam.

Het zijn beelden die krachtig kunnen zijn. Maar er zijn ook risico’s.

Een. Je wordt er niet altijd wijzer van. Wie weet wat de afmetingen van een olympisch zwembad zijn? Bijna niemand, natuurlijk. Het risico: het beeld is ingewikkelder dan het getal.

Twee. Als je pech hebt, doet het beeld meer kwaad dan goed. Die 25 zwembaden, dat is ongeveer twee zwembaden per maand – en dat voor het hele land. Dat valt reuze mee, kun je denken. De beelden veronderstellen immers nogal wat ruimtelijk voorstellingsvermogen. Wie acht keer De Kuip op een rij zet, komt op zo’n twee kilometer uit. Natuurlijk, de Kuip is veel hoger dan de duinen, maar een duinengebied is weer veel breder dan De Kuip. Acht kilometer op een kustlijn van ruim 500 kilometer – dat valt mee, kun je weer denken.

Drie. De vergelijking kan belerend overkomen. Van de 2 miljard blikjes belanden er jaarlijks 150 miljoen in het milieu. Dat begrijpen we heus wel – ook zonder zwembaden.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden