null Beeld

Lezersreacties

Ook voor boeren kan het stikstofbeleid goed uitpakken

Redactie Trouw

Pijn maar ook kansen

Zouden boeren en anderen die op hun achterste benen staan vanwege het stikstofbeleid, zich wel realiseren dat de regering niet anders kan? Als het gemakkelijker had gekund zou het kabinet niet kiezen voor deze moeilijke en impopulaire weg, voor VVD-ministers zelfs ten koste van kiezers. Als boerenzoon kan ik de pijn bij de boeren aardig invoelen. Toch hoop ik dat zij ook inzien dat het hen ook kansen biedt op een andere bedrijfsvoering of een heel andere invulling van hun bestaan. Het hoeft niet slecht uit te pakken.

Henk Groeneveld, Zutphen

Staat, bank en boer moeten het probleem oplossen

Een overweging: de banken die de boeren almaar leningen verschaften om nog grotere stallen te bouwen, en de staat die onvoldoende controle uitoefende op de stikstofuitstoot hoewel er heel veel over bekend was. Zij moeten samen met de boeren dit probleem te lijf gaan. Dus alle drie.

Lea van der Poort-Kraaijeveld, Bilthoven

Niet kunnen protesteren tegen onheil

Met zijn zorgen om prijsstijgingen komt Ronald Paauw (Opinie, 13 juni) over als een vakantieganger die het Malieveld op wil om te protesteren tegen de regen. En deze tegenslag niet aan zijn kind kan uitleggen. Shit happens! De lang aangekondigde rampspoed die zich op alle gebied wereldwijd voltrekt, begint aan Nederland te knabbelen. Nu ook in de vorm van welvaartsdaling. De regering heeft dat niet zelf bedacht. Je kunt protesteren tegen maatregelen maar niet tegen onheil.

Bernadette Verhagen, Venlo

Schaf btw op basisvoedsel af

Het kabinet ziet weinig mogelijkheden om mensen met lage inkomens een duwtje in de rug te geven. Ik zie die wel: schaf de btw op het basisvoedsel af. Juist de financieel zwaksten besteden een relatief groot deel van hun inkomen aan eten, terwijl dat voor de vermogenden verwaarloosbaar laag is. Die radicale belastingmaatregel vergt geen ingewikkelde regelingen.

Anton van Hooff, Nijmegen

Een geschenk van Joodse jongelingen

Mijn opa, tuinder in Heemskerk, had Joodse jongelingen in de leer. Zij woonden in een kibboets in Beverwijk. Voor de oorlog zijn zij weer richting Palestina vertrokken. Van een van hen kreeg hij een vijgenstek uit hun thuisland. Mijn moeder kreeg van hem een stek en ik weer van haar. Zijn productie is geweldig. Hij staat tegen de zijgevel in het gemeenteplantsoen. Het allermooiste moment waarmee hij mij verraste, is de euforische reactie van vluchtelingen in ons dorp. Zij staan nu ook heerlijk te plukken!

Jan Ranzijn, Uitgeest

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden