CommentaarRecycling

Ook statiegeld op blik is hard nodig

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die het milieubeleid in haar portefeuille heeft, ziet eindelijk het onvermijdelijke in. Ze is zover dat ze een statiegeldsysteem in wil stellen voor kleine plastic flessen. Helaas gaat de bekering langzaam, met horten en stoten. Dat ze niet ook tegelijkertijd een dergelijk systeem invoert voor blikjes is teleurstellend.

Van Veldhoven moest eieren voor haar geld kiezen nadat de vier coalitiepartijen het onderling eens werden. CDA en VVD staakten hun verzet tegen een statiegeldsysteem voor kleine flesjes, nu blijkt dat de verpakkingsindustrie, de frisdrankfabrikanten en de supermarktketens er niet in slagen het vervuilingsprobleem op een andere manier dan met statiegeld op te lossen.

Het heeft lang geduurd voor dit inzicht doordrong. Van Veldhoven was ook van plan pas eind volgend jaar een beslissing te nemen, maar de cijfers geven geen aanleiding zo lang nog te wachten. Het is een illusie te denken dat zonder aanvullende maatregelen het doel – het aandeel van plastic flesjes in zwerfafval zou eind 2020 met zeventig tot negentig procent teruggebracht moeten zijn – nog te halen valt. Formeel neemt Van Veldhoven pas komend voorjaar een besluit, maar wat dat in zal houden is na het akkoord tussen de coalitiepartijen in de Kamer wel duidelijk.

Wat de praktische bezwaren van de VVD dan precies zijn, wil maar niet duidelijk worden

Elk goed besluit dient men met instemming te begroeten. In dit geval blijft er echter een sterk onbevredigend gevoel over. Over blikjes duurt de aloude strijd voorlopig voort. De industrie en de supermarkten blijven ijveren voor een vrijwillig inzamelsysteem en blijven zich verzetten tegen de invoering van statiegeld en (vooral) de VVD blijft daar een gewillig oor voor houden. De argumenten van de liberalen zijn dezelfde als waarmee jaren statiegeld op flesjes werd tegengehouden. Er zouden vooral praktische bezwaren opdoemen als blik zou moeten worden ingezameld. Wat die bezwaren dan precies zijn en waarom ze kennelijk veel zwaarder wegen dan bij de inzameling van plastic flesjes, wil maar niet duidelijk worden.

Dat de VVD ook rond het inzamelen van blik meer en meer alleen komt te staan, biedt echter hoop. Het CDA is van standpunt veranderd, al geeft het te denken dat daarvoor kennelijk de persoonlijke ervaring van het Kamerlid Maurits von Martels voor nodig was.

Veehouder Von Martels liet in deze krant weten voor een statiegeldsysteem te zijn, omdat zijn koeien af en toe deeltjes van blik in hun maag hebben. Dat koeien daar ziek van kunnen worden is uiteraard erg. Je zou echter toch verwachten dat een partij die persoonlijke ervaring niet nodig heeft om een tandje bij te zetten in de strijd tegen zwerfafval.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden