null

OpinieOnderwijs

Ook met de nieuwe wet blijft het oprichten van een nieuwe school lastig

Beeld Trouw

Een nieuwe school starten is bepaald niet makkelijk. Daar is nogal wat spaargeld voor nodig, reageert Misha van Denderen, oprichter van Scholen voor Persoonlijk Onderwijs, op een publicatie in Trouw over hoe hij omgaat met zijn stichting.

‘Onderwijspionier doet zaken met zichzelf’ en ‘Bestuurder gebruikt stichtingsgeld voor hypotheek kinderen’, aldus koppen in Trouw van afgelopen zaterdag (12 juni).

Trouw noemt me een ‘onderwijspionier’. Die term doet mij denken aan ‘onderwijsvernieuwer’ en dat ben ik niet. Het enige wat ik doe is scholen zo eenvoudig organiseren dat ze weinig geld aan bureaucratie en overhead kwijt zijn. Daardoor zijn de klassen klein, is er veel extra onderwijstijd en kunnen er veel taalreizen georganiseerd worden (als corona het weer toelaat).

Aan het onderwijs op de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs is niets experimenteels: het is ‘ouderwets’ klassikaal, maar dan wel in kleine klassen met veel aandacht van onderwijsprofessionals voor elk kind. En laat het nou net die aandacht zijn die wonderen doet. Daar kan geen onderwijsvernieuwing – gepersonaliseerd leren of wat dan ook – tegenop.

Ik doe geen zaken met mijzelf

Erger dan de term ‘pionier’ is dat Trouw stelt dat ik zaken zou doen met mijzelf. Daar is geen sprake van. Behalve het bestuurswerk doe ik veel van de ICT en tal van andere werkzaamheden voor ‘mijn’ scholen voor persoonlijk onderwijs. Ik werk bij wijze van spreken dag en nacht.

Aanvankelijk kreeg ik een vergoeding van 30.000 euro per school per jaar. Met twee en later drie scholen was dat heel redelijk. Maar toen er vijf scholen gestart waren werd het totaalbedrag me te gek en heb ik het gemaximeerd. Over 2020 is het 132.000 euro per jaar, wat de salariskosten zijn bij een bruto salaris van circa 7200 euro per maand.

Omdat mijn vrouw ook een salaris heeft, heb ik dat geld niet nodig. Sinds jaar en dag laat ik de vergoedingen daarom overmaken naar een stichting, zodat ik het gespaarde geld kan gebruiken om nieuwe scholen te starten.

Dat spaargeld is hard nodig, omdat een nieuwe school in het jaar voorafgaand aan de start wel al veel kosten heeft, maar nog geen inkomsten. Dat is vooral een probleem in gemeenten die geen huisvesting willen of kunnen bieden. In dat geval moet de school het maar zelf zien te rooien.

Van deze stichting ben ik de enige bestuurder. Volgens een door Trouw voor het artikel geraadpleegde expert zou dit niet goed zijn en moeten er meerdere bestuurders zijn. Het is mij echter wat al te gortig om mijn eigen salaris in een stichting onder te brengen en dan aan ­anderen over te laten hoe dat besteed wordt. Dat kan ik prima zelf beslissen.

Omdat we momenteel al veel werk hebben om onze acht scholen op te bouwen, staat het starten van een nieuwe school voorlopig op een laag pitje. Daardoor heeft de stichting geld over en dat is vanwege de negatieve rente op bankrekeningen een probleem.

Het geld komt altijd terug

De oplossing is om het geld deels onder te brengen in een zeer zekere belegging: de hypotheek van mijn kinderen. De kans dat die de stichting van hun vader niet terugbetalen is gering. Al was het maar omdat ze erfgenaam zijn van mijn eigen inmiddels afbetaalde huis. Mijn stichting kan het geld dus altijd terugkrijgen.

Trouw had de krantenkolommen afgelopen zaterdag misschien beter kunnen besteden aan de zogeheten Wet meer ruimte nieuwe scholen. Onder die vlag worden er momenteel door een nog onbekend aantal partijen nieuwe scholen aangevraagd.

Helaas maakt de wet alleen het aanvragen van een nieuwe school makkelijker, niet het starten. Het probleem van het vinden van de huisvesting voor de scholen is alleen maar groter door de nieuwe wet omdat de ‘pioniers’ nog maar twee jaar de tijd hebben om een gebouw te organiseren in plaats van de vroegere vijf jaar.

Mijn ervaring is dat zelfs die vijf jaar nog te kort waren – zelfs met mijn stichting achter de hand.

Lees ook:

School voor Persoonlijk Onderwijs opnieuw in opspraak: bestuurder gebruikt stichtingsgeld voor hypotheek kinderen

De School voor Persoonlijk Onderwijs ligt onder het vergrootglas van de onderwijsinspectie. De geldstromen tussen de verschillende schoolstichtingen roepen veel vragen op.

Hoe een onderwijsideaal verzandt in dubieuze geldtransacties, belangenverstrengeling en gedesillusioneerde docenten

Bestuurder Misha van Denderen heeft een netwerk van schoolstichtingen opgericht dat volgens deskundigen dubieuze transacties mogelijk maakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden