opinie

Ook mbo'ers verdienen introductieweek

Eerstejaars universiteitsstudenten op de Beestenmarkt in het centrum van Leiden voor hun introductieweek. Hbo'ers hebben ook vaak eigen introductieweken, maar mbo' ers niet. Beeld ANP
Eerstejaars universiteitsstudenten op de Beestenmarkt in het centrum van Leiden voor hun introductieweek. Hbo'ers hebben ook vaak eigen introductieweken, maar mbo' ers niet.Beeld ANP

De introductieweken voor studenten zijn weer in volle gang. Maar waarom krijgen mbo’ers niet zo’n welkom, vragen Kevin Brongers en Jetske Steenstra van de Jonge Democraten zich af.

Kevin Brongers en Jetske Steenstra

De introductieweek is voor veel studenten het begin van hun studie, bedoeld om de stad, studiegenoten en lokale verenigingen te leren kennen. De stad wordt op haar best gepresenteerd: lokale bedrijven en gemeenten sponsoren evenementen en markten.

Alles wordt eraan gedaan om de nieuwe studenten zich thuis te laten voelen in een stad die de komende jaren het toneel van hun studie en leven is. De studenten maken kennis met allerlei verenigingen en vrijwilligersorganisaties, ze bezoeken parken en musea, gaan naar feesten en komen na een drukke week thuis met veel nieuwe vrienden.

Op deze introducties vind je echter alleen hbo'ers en wo'ers. Mbo'ers hebben geen eigen introductieweek en zijn ook niet welkom bij de reguliere introductieweken.

Dit vinden wij vreemd. Waarom krijgen mbo'ers niet zo'n groots en warm welkom in een stad waar zij tenminste vier jaar bijna elke dag zullen zijn? Een stad waar zij wellicht gaan wonen en op zoek gaan naar stages of werk? Waarom worden er voor hen geen grote markten georganiseerd die vol staan met verenigingen en organisaties waar zij lid van kunnen worden of waar zij stages en werk kunnen vinden?

De aanmelding voor de introductieweek voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, in Ahoy. Beeld ANP
De aanmelding voor de introductieweek voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, in Ahoy.Beeld ANP

Bovenstaande is deel van een veel groter probleem, namelijk het buitensluiten van mbo'ers. Hbo'ers en wo'ers ontdekken in het begin van hun studie al het bestaan van alle mogelijkheden die de stad biedt, in tegenstelling tot mbo'ers. Zij worden in een niche geplaatst, en dat terwijl ze door de samenleving vaak al ondergewaardeerd worden. Wanneer je in het begin van je studie al met zo'n onderscheid behandeld wordt terwijl je in dezelfde stad studeert, wordt de tweedeling in de samenleving alleen maar groter.

Mbo'ers verdienen meer waardering en doen net zo goed mee aan het studentenleven, mits we ze een kans geven.

De Jonge Democraten roepen gemeenten, mbo's en organisaties van introductieweken op om deze studenten toegang tot de introductieweken te geven of soortgelijke introweken te organiseren. Geef elke jongere de mogelijkheid om stad of gemeente en het 'zelfstandige leven' in die stad of gemeente te verkennen. Laat ook mbo'ers kennismaken met lokale (sport)verenigingen, bedrijven en organisaties en geef ze de kansen en erkenning die ze verdienen.

Lees ook: Lid worden is lastig voor Duitse student

Aankomende eerstejaars maken tijdens de introductieweek kennis met het studentenleven. Zo ook in Utrecht. Hoe vinden buitenlandse studenten hun weg in de Domstad?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden