Opinie

Ook jongens zijn gebaat bij HPV-vaccinatie

De prik tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV). Beeld ANP

Dat de inenting van mannen en jongens tegen het HPV-virus buiten de discussie blijft, verbaast Woet Gianotten, consulent oncoseksuologie en emeritus hoofddocent aan het UMC.

Huiverig over HPV-vaccinatie vraagt de moeder van een tienerdochter waarom er niet meer wordt ingezet op het gebruik van condooms. Waarop een bezorgde gynaecoloog-oncoloog adviseert om meisjes juist wel te vaccineren.

Ik verbaas me erover waarom vaccinatie van jongens en mannen buiten die discussie blijft. Ook zij kunnen het HPV-virus dragen, overdragen en er kanker van krijgen. Bij hen kan het leiden tot kanker van de penis, de anus, de lippen, de mondholte, de keelholte en de tonsillen. Ongeveer 2 procent van alle kanker bij mannen is het gevolg van HPV. Peniskanker wordt voor meer dan 50 procent veroorzaakt door HPV-16. Juist tegen dat virus beschermt de vaccinatie die in Nederland gebruikt wordt.

Geen baat bij HPV-vaccinatie alleen voor vrouwen

Mannen die seks hebben met mannen (MSM) hebben geen enkele baat bij de beschermende werking van een HPV-vaccinatieprogramma dat zich enkel richt op meisjes.

Dat is zorgelijk omdat alle door HPV veroorzaakte aandoeningen vaker voorkomen bij MSM. Uiteraard is advies over condoomgebruik verstandig, maar we weten ook dat dat niet altijd gebeurt. Zeker niet bij orale seks, de meest gangbare vorm van seksueel spel bij MSM. Vaccinatie is derhalve een zinvolle aanvulling.

Een deel van deze mannen vrijt ook met vrouwen en is daarmee een potentiële bron van HPV-overdracht naar de vrouw. En mannen die (alleen) met vrouwen vrijen? Bij orale seks met hen (wat bij twee derde van de stellen een vast onderdeel is van het vrijen) wordt doorgaans geen condoom gebruikt.

Advies: condooms!

In het lubricatievocht van de vrouw met HPV zit heel veel virus, met dus een grote kans op besmetting. Dat is een belangrijke oorzaak van kanker aan mond en keelholte (een vorm die bij mannen sterk toeneemt). Virusoverdracht van man naar vrouw gaat vooral via gemeenschap. Advies: condooms!

Bij jongeren weten we ook dat dat weleens fout gaat. Zij moeten het leven immers nog leren leven. Wie leert fietsen kan vallen. Daarvoor werd tetanus-vaccinatie ontwikkeld. Wie leert vrijen, vergeet in alle opwinding soms verstandig te zijn. Daar is dus HPV-vaccinatie voor.

In sommige landen krijgen ook jongens die HPV-vaccinatie. Dat voorkomt niet alleen een flink aantal gevallen van kanker bij mannen, maar verlaagt ook de kans op overdracht van ongevaccineerd meisje via gevaccineerde jongen naar ongevaccineerd meisje.

Lees ook:

RIVM: prik missen tegen baarmoederhalskanker kan leiden tot tientallen extra doden

Van de meisjes die vorig jaar werden uitgenodigd om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker, kwam minder dan de helft opdagen. Volgens het RIVM is dat zeer onverstandig.

Waarom steeds minder meisjes de HPV-prik halen

Het aantal meisjes dat zich laat inenten tegen baarmoederhalskanker daalt de afgelopen twee jaar hard. Minder dan de helft van de 14-jarige meisjes haalt nog een prik. Hoe komt dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden