null Beeld
Beeld

De antwoorden vanMonic Slingerland

Ook in coronatijd willen we Kerst en Sinterklaas blijven vieren

Monic Slingerland

Online Kerst en Sinterklaas vieren: we gaan er het beste van maken, met kaarsen en kaarten.

Kaarsen

Sint? Kerst? Alles zal anders zijn dit jaar. Voor velen zal die maand een donkere maand zijn door de coronaproblemen. Toch zal de kern van Kerst hetzelfde zijn. Het verlangen naar licht, liefde en hoop. Kerstnachtdiensten zullen digitaal zijn en we zullen geen ‘Vrede op aarde’ zingen. We zullen thuis kaarsen moeten aansteken. Veel kaarsen! Voor de zorg, voor de zieken, voor hen die eenzaam zijn, voor vrede in deze onrustige wereld. En voor onszelf, met vertrouwen dat alles in 2021 beter wordt.

Truus Groothuis, Culemborg

Kaarten

Eind deze maand ben ik jarig en word ik 65. Ik had dat graag groot gevierd. Nu mag dat niet. Daarom stuur ik naar iedereen die me lief is een persoonlijke kaart. Daarop schrijf ik wat de vriendschap met die ander voor mij betekent. Geen taart, wel een kaart. Zo ben ik toch verbonden en het maakt mij in elk geval heel erg blij. Datzelfde kan met Kerst: geen kaarsje samen, maar wel een kaartje samen. Handgeschreven, net zoals vroeger. Ik hoop dat meer mensen weer voor die ouderwetse handgeschreven kaart kiezen dit jaar. Zo wordt het toch nog een persoonlijke kerst.

Brigitta Wemekamp-Koopman, Ommen

Sintonline

Wij vieren al twaalf jaar Sintonline. Mijn dochter woont in Australië, en dan kun je niet anders. Vroeger stuurden we cadeautjes op, tegenwoordig bestellen we ze online. Gedichten voegen we vlak voor de viering via de mail toe. Scherm aan, koffie in Nederland, borreltijd Down Under. Af en toe een Sinterklaasliedje luisteren tussendoor. Vaak deden we er wel een paar uur over. Inmiddels zijn er kleinkids en regelen we pakjes voor hen en voegen we voor hen kleine gedichtjes toe. Vooral mijn Australische schoonzoon stond erop dat we er niet mee zouden stoppen. Nu moeten veel mensen het op deze manier doen. Vooral door het online cadeautjes bestellen is het veel gemakkelijker geworden. En zo blijf je toch betrokken.

Heleen Vissers

Excuses

In deze tijd van excuses, te pas en te onpas, ben ik benieuwd wat er, nu de knecht van Sint Nicolaas wordt afgezworen, gaat gebeuren met al die bang gemaakte kindertjes door de jaren heen. Mogelijk zitten er gefrustreerde zielen onder ons die tot op de huidige dag begrip verlangen.

Dick Cozijnsen, Den Haag

Relaxed

Wat zal het dit jaar voor velen een relaxte Kerst worden. Er wordt steeds meer nadruk gelegd op luxe, qua aankleding, maar ook culinair. Geen zuurkool met worst, maar exclusieve voor- en ovengerechten. De stress die dat geeft! Maar ook: hoe organiseer je het met je kinderen, die ook bij verschillende schoonouders zijn uitgenodigd? Ik zag voorgaande jaren bij kennissen schema’s die kunnen wedijveren met het werk van statistici. Dus waarom niet nu al afspreken in het voorjaar?

Bijvoorbeeld met Pasen met een kleurrijke Paasboom. Dan heb je weinig concurrentie. Wel zo relaxed.

Leo Lanser, Giessenburg

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden