OpinieSamenleving

Ook hoogopgeleide expats moeten integreren

Herhaal niet de fout we maakten bij de komst van gastarbeiders en vluchtelingen, waarschuwt Aijiththan Loganathan, student aan de TU Eindhoven. Ook veel expats zullen in Nederland blijven; moedig ze daarom aan te integreren in de samenleving. 

Na de Tweede Wereldoorlog waren er handjes nodig om ons land op te bouwen. Deze werden uit Zuid-Europa, Marokko en Turkije gehaald. Het waren gastarbeiders, dus er was geen integratieproces voor deze mensen in Nederland. Dat ‘gast’ zijn veranderde in gezinshereniging en permanent verblijf in Nederland. Deze gastarbeiders hebben nooit hoeven te integreren; dit achtte men niet nodig in die tijd.

Na deze gastarbeiders kwamen er vluchtelingen uit alle kanten van de wereld naar Nederland. Een van hen was mijn vader. Hij vluchtte voor de burgeroorlog in Sri Lanka. Ook voor deze vluchtelingen was er geen integratietraject, waardoor ook deze eerste generatie vluchtelingen nooit echt geïntegreerd is.

Je zou zeggen dat we hebben geleerd van de fouten, maar niets is minder waar. Waar na de Tweede Wereldoorlog gastarbeiders naar Nederland werden gehaald om het zware werk op te knappen, worden er nu expats uit India en andere oorden gehaald om voor ons het kennis­intensieve werk uit te voeren. Dit zijn hoogopgeleiden die hierheen komen om bij onze bedrijven te werken, doordat wij in Nederland te weinig hoogopgeleide technische mensen afleveren.

Een bestaan en carrière

Zijn er nu dan wel integratietrajecten voor deze expats ingericht? Nee, we hebben weinig geleerd van het verleden. Er wordt van uitgegaan dat deze expats hier maar tijdelijk wonen en weer zullen vertrekken. Maar deze jonge hoogopgeleiden bouwen hier een bestaan en carrière op. Waarom zouden zij dan teruggaan?

Het verschil met de gastarbeiders is dat deze expats bij aankomst in Nederland al een goedbetaalde baan, huis en auto voor de deur hebben. Waarom zouden zij nog integreren? Al helemaal als dit niet wordt gestimuleerd, of net zo vrijblijvend als bij de gastarbeiders en eerste generatie vluchtelingen.

Als er een probleem is – of het nu de opbouw van ons land na de oorlog is of het overeind houden van onze kenniseconomie – halen we de daarvoor geschikte mensen uit andere delen van de wereld. Deze mensen bieden wij geen integratietraject aan. En jaren later beginnen we wel te zeuren dat ‘deze mensen zich niet aanpassen’. Vind je het gek?

De oplossing is in mijn ogen tweeledig. Maak niet de eerdere integratiefouten en moedig expats wel aan tot integratie in onze samenleving. En stimuleer jongeren een hoogwaardige technische opleiding te volgen. 

Lees ook:

Nederland populair onder kennismigranten uit India 

Het aantal Indiërs in Nederland blijft groeien, volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Na de Syrische vluchtelingen zijn zij de grootste groep immigranten van buiten de Europese Unie. Bijna de helft is kennismigrant, ruim een derde komt voor gezinshereniging. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden