null Beeld
Beeld

CommentaarEuthanasie

Ook euthanasie kent vraag en aanbod

Redactie Trouw

Ook zoiets ernstigs als euthanasie is een kwestie van vraag en aanbod. Dat klinkt banaal en erg nuchter. Het is wel de realiteit, blijkt uit een uniek onderzoek naar regionale verschillen in de toepassing van het op verzoek vervroegen van het levenseinde door ingrijpen van een arts. De regionale verschillen zijn vrij groot. In gemeenten waar euthanasie het vaakst voorkomt, sterven wel 25 keer zoveel inwoners door euthanasie dan in gemeenten waar dit naar verhouding het minst vaak voorkomt. Als de uitersten weggelaten worden, is dat verschil kleiner en gaat het om vier keer zoveel inwoners die door euthanasie sterven.

De onderzoekers, van het Radboud Universitair Medisch Centrum en de Protestantse Theologische universiteit, willen en kunnen nog geen antwoord geven op de vraag waar die grote verschillen precies door veroorzaakt worden. Daarvoor zijn er te veel variabelen aan de kant van de vraag, inwoners die ondraaglijk lijden, en aan de kant van het aanbod, artsen die op verzoek en na overleg met een collega aan dit lijden een einde maken. Religie kan een factor zijn, want op de kaart is te zien dat op de bible belt euthanasie wat minder vaak voorkomt dan in bijvoorbeeld Noord-Holland. En ook in regio’s met veel sociale samenhang, waar veel vrijwilligers beschikbaar zijn, is euthanasie minder gangbaar. De verschillen moeten ook samenhangen met gewoontes en voorkeuren bij artsen, denken de onderzoekers.

De praktijk verandert, zeker aan de vraagkrant

Nederland kent nu bijna 20 jaar een euthanasiewet. De praktijk rond euthanasie verandert, zeker aan de vraagkant. De behoefte om ook over het eigen levenseinde zeggenschap te hebben, en om dat levenseinde in een toestand van enige waardigheid af te ronden, groeit. Vooral in gemeenten waarin veel hoger opgeleiden zijn met een dito inkomen is de vraag naar euthanasie hoog, blijkt uit het onderzoek.

Juist omdat de vraag naar euthanasie stijgt en de praktijk dus verandert, is het hard nodig dat er onderzoeken zijn zoals dit. Het is een voorzichtige aanzet, en er is meer research nodig om preciezer in kaart te kunnen brengen waar die regionale verschillen door veroorzaakt worden.

De uitkomsten zijn nodig, om de praktijk van euthanasie goed te kunnen volgen. Dat is van belang voor het groeiende deel van de bevolking met een serieuze wens van een waardig levenseinde. Het is ook van belang voor die bevolkingsgroep die met alleen pijnbestrijding naar het einde van het leven wil gaan, ook al duurt dat misschien even. En voor artsen, die immers in vrijheid en naar eer en geweten willen omgaan met hun patiënten, ook als die ondraaglijk lijden. Aan de vraagkant en aan de aanbodkant moet er ruimte zijn om ‘nee’ te zeggen. Dit onderzoek brengt die ruimte in kaart.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden