OpinieCollegegeld

Ook die snelle studenten verdienen compensatie met collegegeld

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Teveel studenten vallen buiten de compensatieregeling waarbij de helft van het collegegeld wordt kwijtgescholden, menen Job Schutte en Pieter Overeem van PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie. Het CDJA steunt hun pleidooi.

‘Komend studiejaar helft minder collegegeld voor studenten’; dit heugelijke bericht kwam van de NOS op 17 februari. Menig student zal gejuicht hebben. 1000 euro is in verhouding met het krappe studentenbudget toch een fikse toegift en is daarom meer dan welkom. De 1000 euro maakt deel uit van het Nationaal Programma Onderwijs en is daarmee bedoeld om de schade in het onderwijs weer enigszins te reduceren. Hiervoor wordt in totaal 8,5 miljard euro geïnvesteerd en het programma behelst het totale onderwijs: van voorschoolse educatie tot de masterstudent op de universiteit. Daarmee is het programma enorm generiek.

Maar toch niet generiek genoeg. Zo blijken er studenten te zijn die compleet buiten de boot vallen. De voorwaarde voor 1000 euro minder collegegeld volgend jaar is dat je überhaupt volgend jaar nog doorstudeert. Studenten die een eenjarige hbo- of wo-master doen, zullen hier niet voor in aanmerking komen, terwijl dít het jaar is met de meeste beperkingen. De referentieraming van het ministerie van onderwijs laat zien dat er dit jaar bijna 125.000 voltijd masters worden gevolgd: 6000 op het hbo en 119.000 op universiteiten.

Zonder af te doen aan de immense inzet van en waardering voor docenten en onderwijspersoneel dit jaar, hebben deze studenten dus wél last gehad van de coronamaatregelen terwijl zij niet worden gecompenseerd. Het vinden van stages is in veel gevallen ofwel niet gelukt ofwel niet eens meer geprobeerd. De gevolgen van online-colleges behoeven geen toelichting meer.

Kwaliteit niet optimaal

Het verweer luidt misschien dat er geen reden is om deze studenten te compenseren. Ondanks de beperkingen en tegenslagen hebben zij het immers binnen het jaar gered. Echter, het gaat er niet slechts om dat je het jaar haalt, maar vooral ook om hoe je het jaar haalt. Door de grote beperkingen is de kwaliteit van het onderwijs, op zijn zachtst gezegd, niet optimaal geweest. Hierdoor zal de masterstudent het werkveld volgend jaar met minder opgedane kennis en een lagere zelfverzekerdheid betreden. Het plan schiet dus een van zijn kernpunten voorbij. Het is immers, zoals eerder opgemerkt, generiek ingestoken voor álle studenten die collegegeld betalen.

Dat een groep niet gecompenseerd wordt, terwijl zij wél last hebben gehad van de maatregelen, is niet rechtvaardig. Het is belangrijk om ook deze 125.000 studenten, die volgend jaar niet meer studeren, tegemoet te komen, door met terugwerkende kracht ook hun collegegeld te halveren.

Zo honoreren we het doel van het compensatieplan in al zijn volledigheid: compensatie voor élke student.

Lees ook:

Wie dit jaar afstudeert, heeft ook recht op compensatie

De regeling halvering collegegeld komt te laat en is te karig, vindt Pauline Wiersema, ontwerper en student sociologie aan de Erasmus Universiteit.

Hier gaat de 8,5 miljard euro extra voor het onderwijs naartoe

Met forse investeringen wil het kabinet leerlingen en studenten op alle niveaus, van basisschool tot universiteit, de kans geven om hun door corona opgelopen achterstand in te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden