CommentaarStrijd tegen terreur

Ook de restanten van IS vormen een bedreiging

Natuurlijk is het goed nieuws dat Abu Bakr al-Baghdadi is opgespoord. De leider van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft zo onnoemelijk veel menselijk leed op zijn geweten, dat buiten zijn aanhangers niemand een traan zal laten nu hij zichzelf heeft opgeblazen. Dat Baghdadi in één moeite door ook drie van zijn jonge kinderen heeft laten sterven, illustreert hoe ver de IS-leider bereid was te gaan. Waarbij we wel moeten aantekenen dat over de precieze gang van zaken andere getuigenverslagen dan die van de Amerikanen nog ontbreken.

De Amerikaanse president Donald Trump claimt Baghdadi’s dood begrijpelijkerwijs als een succes, vergelijkbaar met het opsporen en doden van Al-Qaidaleider Osama bin Laden ten tijde van het presidentschap van zijn voorganger Barack Obama. Of als een nog belangrijker succes eigenlijk, als we Trump mogen geloven, gezien de gruwelijkheid van het IS-regime in Syrië en Irak – ook al waren meer Amerikanen direct slachtoffer van Bin Ladens terreurdaden.

Met de dood van een leider is de voedingsbodem niet verdwenen, noch het netwerk

Die vergelijking laat ook de beperking zien van het succes: Al-Qaida en zijn vertakkingen bestaan ook nog steeds. Met de dood van een leider kan de organisatie een forse slag worden toegebracht, maar is de voedingsbodem niet verdwenen, noch het netwerk. En in dit geval is er gezien de aard van IS geen enkele reden aan te nemen dat de terreur nu zal stoppen – het is een leger vol heethoofden, ex-criminelen en psychopaten, zoals deze krant dat omschreef.

Die terreur zal vermoedelijk in eerste instantie slachtoffers maken in allerlei regio’s in Syrië en Irak, waar de bevolking al zoveel te lijden heeft gehad van terreur en oorlog. Daar blijft ook de voedingsbodem voor extremisme bestaan onder de soennitische moslims, die leven in door sjiieten en alawieten gedomineerde, uiterst zwakke staten. Als territoriale eenheid bestaat het IS-kalifaat niet meer, en dat is maar goed ook. Maar de restanten zijn nog gevaarlijk genoeg, gezien de instabiliteit in de regio.

Reden temeer om nu echt vaart te maken in de discussie over het weghalen en berechten van terreurverdachten uit de regio, ook als die een Nederlands paspoort hebben. Hoe dan zouden de vrouwen en – vooral – hun kinderen terug moeten kunnen, de kinderen vooral omdat er nog hoop is dat ze ooit een normaal leven kunnen leiden. Maar uiteindelijk moet de discussie ook gaan over het terughalen van mannelijke strijders zelf. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft niet voor niets al minstens 29 verzoeken gedaan tot repatriëring van Syriëgangers om ze kunnen berechten voor terroristische misdrijven.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden