Commentaar

Ook de Mali-missie was geen succes

Nederlandse militairen in Mali. Beeld ANP

Getrakteerd op kritische commentaren en sombere analyses zijn de Nederlandse ­militairen die de afgelopen vijf jaar deel uitmaakten van de VN-missie Minusma terug­gekeerd uit Mali. 

De kritiek betreft niet zozeer de inzet van de militairen zelf, maar gaat vooral over het gebrek aan succes van de vredesoperatie, die meer stabiliteit had moeten brengen in het enorme West-Afrikaanse land.

Ook de Nederlandse regering zal als verantwoordelijke moeten toegeven dat de missie, samen met Franse en andere Europese en Afrikaanse blauwhelmen, niet de rust in Mali terugbracht, waarop was gehoopt; er opereren nu meer strijdgroepen dan ooit, in maart kostte een slachtpartij in een dorp nog 154 doden, jihadistische ­bewegingen zoals Islamitische Staat in de Groot-Sahara ­maken er de dienst uit.

Net als bij eerdere vredesmissies, zoals die in Afghanistan, is de bittere conclusie dat veel grote problemen in verre landen nu eenmaal niet zijn op te lossen door westerse strijdkrachten. De achterliggende oorzaken van de noden onder de bevolking worden vaak onvoldoende meegewogen als wordt gekozen voor een ­militaire interventie.

Einde van een tijdperk

De terugkeer van de missie in Mali luidt het einde van een tijdperk in. Jarenlang stuurden regeringen de ‘flexibele krijgsmacht’ naar uithoeken van de wereld om samen met bondgenoten in de Navo en de VN pogingen te doen om het leed van een bevolking te verzachten en stabiliteit en democratie te bevorderen. De ene missie volgde op de andere. Totdat de krijgsmacht piepte en kraakte in haar voegen.

Het huidige kabinet wil nu meer nadruk leggen op de taken die Nederland heeft bij de verdediging van het Navo-grondgebied in Europa. Meer inzet aan de oostgrens van de Navo, zoals in de Baltische staten, ligt inderdaad voor de hand. Intussen komt er eindelijk meer geld voor investeringen in wapens en personeel. Daardoor moet de Nederlandse defensie weer robuuster ­worden en dat werd tijd na de jarenlange bezuinigingen en veelvuldige wereldwijde inzet.

Die nadruk op verdediging tegen de veronderstelde Russische dreiging, die niet moet worden overdreven, mag echter geen uitvlucht worden om voortaan volledig af te zien van missies onder de vlag van de Verenigde Naties in instabiele regio’s. Op dat front ligt een tijdelijke rustpauze voor het Nederlandse leger zeker voor de hand. Maar de koers van achtereenvolgende Nederlandse regeringen om samen met bondgenoten mee te doen aan vredesinterventies kan onmogelijk compleet worden losgelaten. Instabiliteit buiten het Europese grondgebied kan ons ook treffen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

‘De Nederlandse vredesmissie in Mali leidde tot meer jihad’

Ze valt maar meteen met de deur in huis. Die VN-vredesmissie in Mali, waar ook Nederlandse troepen aan hebben meegedaan, is faliekant mislukt, zegt hoogleraar Mirjam de Bruijn. Het jihadisme is erdoor aan de winnende hand.

Niemand kan zeggen dat Nederland de Malinezen in de steek laat

De vooraf gevreesde klacht dat Nederland Mali in de steek zou laten, klinkt nauwelijks nu Defensie de missie per 1 mei stopt. Nederland nam geen verantwoordelijkheid voor één provincie en droeg taken geleidelijk over aan bondgenoten. Die aanpak werkte. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden