OpinieStikstof

Ook CDA moet landsbelang boven partijbelang plaatsen

null Beeld

In de stikstofkwestie kan het CDA niet meer met de kaasschaaf aan oplossingen werken, schrijft José Goud-van der Plas, bestuurslid CDA-afdeling Geldrop-Mierlo.

José Goud- van der Plas

In een volle zaal in Baexem windt CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts er geen doekjes om: “Het CDA wil het in het stikstofdossier voor de landbouw zo goed mogelijk doen”. De vraag is wat dat in de praktijk betekent. Grootste wapenfeit tot nu toe is het inbouwen van drempels voor gedwongen krimp van de veestapel in de noodwetgeving die in de Tweede Kamer besproken is.

Is de landbouw werkelijk geholpen met een schaakspel op de vierkante meter?

De ongemakkelijke waarheid is dat het stikstofprobleem slechts één onderdeel is van een extreem ingewikkeld probleem. Het begint bij de beperkte ruimte waar we het in Nederland mee moeten doen. De geïndustrialiseerde landbouw, ingericht op efficiëntie, put op termijn de natuur uit. De landbouw levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie, maar is ook sterk gericht op handel, daarin versterkt door onze cultuur van veel en vooral goedkoop eten. Als boeren minder dieren willen houden, vinden ze geen perspectief op een goed verdienmodel. Daarbij zien ze zich nu gedwongen om te investeren in stalsystemen waarvan de investering misschien nooit kan worden terugverdiend. Deze complexiteit onder ogen zien is de enige manier om daadwerkelijk tot een kanteling te komen.

Graag een voortrekkersrol in de landbouwsector

Op het laatste partijcongres van het CDA werd het rapport ‘Zij aan zij’ gepresenteerd. Dat pleit onder andere voor het vervangen van puur winststreven door het streven naar bredere waarden. Het stikstofdossier zou een schoolvoorbeeld moeten zijn van een probleem waarin deze manier van kijken tot uitdrukking komt.

Het moet in de politiek niet alleen gaan om het eigen gelijk, maar vooral om het samen problemen aanpakken. De VVD heeft het aangedurfd om de snelheidsverlaging aan de achterban uit te leggen als landsbelang. Het zou van lef getuigen als het CDA een voortrekkersrol neemt in een koerswijziging voor de landbouwsector, die zijn natuurlijke plek in de samenleving terugkrijgt. Boeren die ruimte krijgen voor bedrijfsontwikkeling met respect voor ieders welzijn en met een eerlijke prijs voor hun producten.

Dat daar behoefte aan is, bleek wel uit de bijdrage van de jonge, ambitieuze Limburgse en Brabantse boeren, die er in Baexem ook waren. En wat zou het dan mooi zijn als dat gebeurt op de CDA-manier: samen met betrokkenen, verbindend zoekend naar oplossingen die recht doen aan de belangen die op het spel staan.

Lees ook:

Elke coalitiepartij interpreteert de stikstofaanpak anders, maar de lieve vrede blijft bewaard

Het lukt de Tweede Kamer nauwelijks om vat te krijgen op de stikstofplannen van het kabinet. Dat komt vooral doordat de coalitiepartijen er elk een andere uitleg aan geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden