null Beeld
Beeld

CommentaarKlimaatbranden

Ook Australië moet klimaatprobleem erkennen

Redactie

Bosbranden in de zomer zijn in Australië even gewoon als aanhoudende regens in de herfst bij ons. Met dát verschil dat de gevolgen van de bushfires down under ingrijpender zijn, zeker dit jaar. Australië wordt gegeseld door buitengewoon heftige bosbranden, die zich nauwelijks laten bedwingen en dus een steeds hogere tol eisen. Het bosbrandseizoen begon weken eerder dan vorige eeuw normaal was en de bosbranden duren ook nog eens langer. Het einde ervan is voorlopig nog niet te voorspellen, zeker nu de thermometer op het continent lokale temperaturen registreert van wel vijftig graden Celsius en periodes van aanhoudende regen uitblijven. Verspreid over het land is zo inmiddels een gebied ter grootte van Nederland aan de vlammenzee ten prooi gevallen, honderden huizen zijn vernietigd en minstens negen mensenlevens zijn te betreuren. De schade aan de natuur kán niet anders dan enorm zijn, wat ongetwijfeld grote gevolgen heeft voor het toerisme. Tienduizenden toeristen zijn inmiddels geëvacueerd.

Nu krijgen ook de inwoners van de miljoenenstad Sydney het steeds meer voor hun kiezen. November vorig jaar was de stad al bij vlagen in rookwolken gehuld, de intensiteit van de rook is sindsdien alleen maar toegenomen. De luchtkwaliteit is hierdoor ernstig verslechterd en het openbare leven raakt steeds meer ontwricht.

Preventief wegbranden

De stad is wel wat gewend, in 2002 bijvoorbeeld was Sydney ook wekenlang omhuld door dikke rook van bosbranden. Maar anders dan destijds, zijn reacties in Australië nu minder gelaten. Met de enorm hevige branden, wakkert ook de discussie op over klimaatverandering. Zijn dit dan die steeds vaker voorkomende, alles verzengende branden waar klimaatwetenschappers al decennialang voor waarschuwen? Of moet er gewoon een einde komen aan het preventief wegbranden van bossen, een in Australië gangbare methode om de kans op bosbranden op voorhand te beperken? Volgens critici is dat de bron van veel huidige bosbranden.

Welke conclusie deze discussie ook oplevert, duidelijk is dat Australië niet veel op heeft met klimaatbeleid. Het land heeft een enorme kolenindustrie en weigerde daarom ook in december nieuwe klimaatafspraken te maken op de VN-klimaattop in Madrid. Tegelijkertijd heeft het ook enorme belangen in de toeristenindustrie, die nu zware schade oploopt door de branden.

Het is dus de vraag of en hoelang het duurt voordat de rechts-conservatieve premier Scott Morrisson de stijgende politieke druk kan weerstaan. Wanneer gaat hij door de knieën en komt hij met echte klimaatmaatregelen? Zijn vakantie op Hawaï , toen zijn land al werd geteisterd door deze historisch heftige bosbranden, doet het ergste vrezen. Australië verdient in ieder geval beter.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden