Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Onze zoon bemoeit zich te veel met ons huishouden

Beeld Jörgen Caris, Nanne Meulendijks

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Beste Beatrijs,

Onze zoon en schoondochter wonen al vier maanden bij ons in. Met twee geweldige kleinkinderen. Ze hebben hun huis verkocht en zijn bezig met de verbouwing van hun nieuwe huis. Af en toe storen mijn vrouw en ik zich aan dingen. Onze zoon wil dat we spullen weggooien. Hij vindt het te vol. Als er kruiden in de keuken staan die over datum zijn, vindt hij dat die weg moeten, terwijl we ze nog gebruiken. Oude tijdschriften en jassen, waar wij geen last van hebben, moeten ook weg.

Wij zijn gek met onze zoon en schoondochter, maar deze inmenging vinden wij vervelend. Mijn vrouw doet heel veel en ze hebben niets te klagen. Ze komen thuis van hun werk, kunnen aanschuiven aan tafel en veel tijd aan de kinderen besteden. In het huishouden doen ze ook niet veel. Wij rekenen niets voor de kost en inwoning tijdens hun verblijf en passen veel op. Wij zijn erg toegeeflijk en we willen geen ruzie. Kunnen we iets doen?

Dit is ons huis!

Beste Dit is ons huis,

U hebt al vier maanden een vierkoppig gezin bij u inwonen. Dat is nogal een belasting! Voor zo’n lange logeerpartij moet u spelregels afspreken met uw familie, anders valt zoiets niet uit te houden. Om te beginnen is daar het onderwerp geld. Normaal gesproken vraagt u natuurlijk geen geld als uw familie een weekendje (of zelfs een week) komt logeren. Maar dit duurt al maanden. U had al in het begin een bijdrage moeten vragen voor de boodschappen en het gebruik van energie en faciliteiten. Wat geeft een gemiddeld gezin per week uit aan eten en drinken? Vast wel 150 euro. 600 euro per maand lijkt een redelijk bedrag (en dan laat u uit de goedheid van uw hart de hogere energiekosten zitten). Vraag alsnog een bijdrage. Vervolgens zijn er de omgangsregels in huis.

Maak uw zoon en schoondochter op een vriendelijke maar niet mis te verstane manier duidelijk dat het uw huis is, waar u zelf bepaalt hoe het toegaat. Het past hun niet om te vitten op de inrichting ervan of zich te bemoeien met de hoeveelheid spullen. Verzoek het stel om ook eens te stofzuigen, keuken en badkamer schoon te maken of andere klusjes op zich te nemen. U en uw vrouw passen voortdurend op de kinderen, koken dagelijks voor de hele groep. Zich verdienstelijk maken in het huishouden is wel het minste wat uw zoon en schoondochter kunnen doen als tegenprestatie voor uw royale gastvrijheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden