Onze samenleving kan niet zonder profetie

De twee Armeense kinderen Lili en Howick voorafgaand aan de zitting van de Raad van State over hun asielprocedure. Beeld ANP
De twee Armeense kinderen Lili en Howick voorafgaand aan de zitting van de Raad van State over hun asielprocedure.Beeld ANP

We lijken er zelfs niet voor terug te schrikken gezinnen uiteen te scheuren, omdat de regels daar nu eenmaal toe leiden. Tijd voor bezinning, aldus oud-legerpredikant John van Eck.

John van Eck

Op school werd mij verteld dat een van de meest onmenselijke kanten van de slavernij was, dat men bij het verhandelen van mensen zelfs gezinnen uit elkaar haalde. Die gêne lijkt nu voorbij.

De toepassing van de vreemdelingenwet leidde een jaar geleden tot het uiteenscheuren van een gezin en dreigt nu te leiden tot het losscheuren van twee kinderen, Lili en Howick, uit de omgeving, taal en cultuur waarin zij opgegroeid zijn.

Het is het resultaat van de toepassing van wetten en procedures - dat wat ik 'kleine ethiek' noem. Maar dat kan niet het enige zijn waardoor wij ons laten leiden.

Er is ook nog zoiets als een 'grote ethiek', verwoord in teksten als de Tien Geboden, het liefdesgebod, de gulden regel dat je een ander zo behandelt als je jezelf behandeld wilt zien (ik ben christen, anderen hebben andere teksten die dezelfde 'grote' waarden levend houden).

Als de toepassing van wetten en procedures tot het uiteenscheuren van een gezin en het losscheuren van kinderen uit hun leefomgeving leidt, zou de grote ethiek ons moeten waarschuwen dat de kleine hier zijn grens bereikt heeft en opzij moet worden gezet voor hogere waarden.

Gedragscode niet genoeg

Als legerpredikant, ooit werkzaam op het opleidingscentrum van de marechausse, werd mij een keer gevraagd iets te zeggen over de toen nieuw ingevoerde gedragscode.

Daarin ging het over dingen als loyaliteit, deskundigheid, empathie en dergelijke. Ik heb toen betoogd dat men aan een dergelijke gedragscode niet genoeg heeft, omdat men ook zeer loyaal, deskundig en zelfs empathisch kan martelen en dat je een hogere 'grote' ethiek nodig hebt die jou vertelt dat dat niet mag.

Zoals de priester en de leviet in het bijbelse vehaal van de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan volgens hun beroepscode verontreiniging door contact met een dode proberen te vermijden omdat anders de liturgie in de tempel niet door kon gaan.

Daar waren zij immers verantwoordelijk voor. Intussen laten ze een halfdode langs de weg liggen, terwijl die, ook volgens hun eigen wet, vóór had moeten gaan.

Het besef dat er een grote ethiek is, waarvoor de kleine soms opzij moet, zou in onze samenleving - en graag ook in de politiek - weer levend moeten worden. Een samenleving kan niet zonder profetie.

Lees ook:

Advocaat: Uitzetting Howick en Lili is niet aan te vechten
De uitzetting van broer en zus Howick en Lili naar Armenië is onafwendbaar. Volgens hun advocaat, Flip Schüller, is er geen mogelijkheid meer om in verzet te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden