Beeld Trouw

Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Onze lezers zijn heel goed in staat hun eigen conclusies te trekken

De wijze waarop de ombudsman vrijdag in zijn rubriek het ophef makende interview met actrice en model Dorien Rose Duinker ontleedde, was overeenkomstig de discussie op de redactie. Dit interview, gepubliceerd op zaterdag 26 september, leidde tot debat. De ene collega vond het te weinig kritisch richting de geïnterviewde, de ander vond het juist goed dat we dit soort ongepolijste gesprekken afdrukten.

Zo zei Dorien Rose Duinker onder andere: “Ik vertrouw de farmaceutische industrie voor geen meter, die willen alleen maar vaccins verkopen. (…) De accijnzen op groente en fruit zijn ook weer gestegen. En wist je dat er ongeveer 300.000 mensen per dag sterven door de lockdown? En dat het algemeen bekend is dat ze (het IMF, red.) Wit-Rusland 900.000 miljoen hebben geboden om ook in lockdown te gaan, maar dat de regering dat heeft geweigerd?”

Bloemenmeisje

Onzin inderdaad, maar het gesprek met haar illustreert de denkwereld waarin mensen, aangejaagd door sociale media, kunnen geloven. Dit deed mij weer aan een ander interview denken, dat ook de gemoederen op de redactie beroerde. Het interview met, zoals zij werd genoemd, het ‘bloemenmeisje’ uit Nijmegen op 25 juni. Wendy Kroeze demonstreerde in Den Haag tegen de anderhalvemetermaatregel. Een demonstratie die uitmondde in rellen. Op een foto zwaaide zij met bloemen naar de ME. “Corona is een hoax. Niet dat het niet bestaat, maar wat hier gebeurt, is van ongekende proporties”, zei de psychologe in Trouw.

In mijn herinnering kwam een ander interview naar boven, dat ook veel discussie opleverde. Shalana Bosmans was in oktober 2015 aanwezig op een bijeenkomst in Steenbergen, waarin bewoners zich keerden tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Mannen zongen massaal ‘Daar moet een piemel in’ tegen een vrouw die voor het centrum pleitte. Een boze Shalana Bosmans werd gefotografeerd te midden van deze boze mannen. Achteraf zei ze tegen Trouw: “Op sociale media ergerden mensen zich eraan dat we Nederlandse vlaggen droegen. Als je trots op je vaderland bent, word je afgefikt omdat we in een multiculturele samenleving wonen. Vieren zíj een bruiloft van drie dagen met Turkse vlaggen en veel toet-toet, dan moeten we dat mooi vinden.”

Niet misselijk

Zoals gezegd, het waren ruwe, ongepolijste gesprekken, recht voor zijn raap, en soms (deels) feitelijk onjuist. Kroegpraat of nu eenmaal de realiteit van wat er zich afspeelt in onze samenleving? Dit denken wil je in beeld brengen. Dat probeer je kritisch te doen, zo dicht mogelijk bij de feiten, maar ook met inlevingsvermogen in het denken van de geïnterviewde. Onze lezers kunnen heel wel hun eigen conclusies trekken bij dit soort interviews met burgers, dus geen specialisten op een bepaald gebied.

Dat zal ook gebeurd zijn met de niet misselijke uitspraak van de Amerikaanse rechtse militie-aanhanger Lee Miracle, gisteren in de Verdieping naar aanleiding van het verwijderen van zijn facebookpagina’s: “Goed, ik ben geen fan van communisten, maar, weet je, ik ga ze niet afslachten of zo. Het enige dat ik kan bedenken is dat ik een paar toespelingen maakte op gratis helikoptervluchten, zoals Pinochet in Chili deed – communisten uit helikopters gooien. Dat zou je eventueel als bedreigend kunnen opvattend, maar niet als je geen communist bent. En het was heel erg duidelijk voor de grap’’.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden