null Beeld
Beeld

ColumnBabah Tarawally

Onze intelligente lockdown is een luxe die wij ons in het rijke Westen kunnen permitteren

Babah Tarawally

Het maakt geen onderscheid tussen arm of rijk, zwart of wit, oud of jong, allochtoon of autochtoon en man of vrouw. Niemand heeft erop gestemd, toch is het coronavirus voor ons allemaal. De maatregelen om het virus te weren zijn extreem, maar ook intelligent en tegelijkertijd acceptabel. We sluiten onze grenzen, voeren grenscontrole in, stellen linkse hobby’s als kunst, muziek en theater uit, hebben een asielzoekersstop en zijn verminderd solidair met landen in Europa die hard getroffen zijn door het virus. Het had erger gekund.

Onze premier vraagt ons om thuis te blijven en onderling anderhalve meter afstand te bewaren. En zo moet het ook zijn om de transmissieketting te doorbreken. Als iemand mij vóór corona met argwaan en zoveel tussenruimte zou passeren, wat regelmatig is gebeurd, had ik al snel gedacht aan racisme. Nu respecteer ik deze mensen juist.

In Nederland houden we van ruimte om ons heen en zouden we het liefst geen muren met onze buren delen. Onze individuele vrijheid gaat boven alles. Voor velen is deze nieuwe maatregel een simpele toevoeging aan de reeds bestaande gewoonte om persoonlijke ruimte in te kleden. ‘Ik’ krijgt door corona nog meer bevoegdheid om zich te distantiëren van ‘wij’. Ik ben erg benieuwd welke samenleving we na corona terugkrijgen. Ik hoop in ieder geval dat we beseffen dat we niet alleen in de wereld staan en dat besmettingen in een ver oord als China direct verbonden zijn met ons welzijn hier.

Premier kroont zich tot nieuwe keizer

Corona vereist dat we gehoorzaam zijn aan wetenschappers en aan onze overheid. Niet aan religieuze dogma’s. Het blijkt dat de meeste christenen en moslims geen probleem hebben om naast goede gelovigen ook brave burgers te zijn. Ze geven wat van de keizer is aan de keizer, en aan God wat God toebehoort.

In zijn televisietoespraak heeft onze premier zich tot nieuwe keizer gekroond door ons te laten inzien dat we in deze tijd van paniek een koelhoofdig leider nodig hebben. En ik ben het met hem eens, hoewel ik normaal gesproken niet op hem stem. Hij heeft inzicht in wat het Nederlandse volk kan dragen. Andere leiders, die pleiten voor totale lockdown en strengere maatregelen, doen dit niet sec voor het volk. Ze vervullen met reden onze harten met angst.

Stel dat we drie jaar geleden Wilders het torentje in hadden gestemd. Dan hadden we nu in een totale lockdown gezeten. Opgesloten in onze kleine huizen met militaire controle in de straten. Wellicht een extreme manier om het virus snel in het hart te raken, alleen vraag ik me af wat dit met een burgerbevolking doet. Blijvende angst in onze harten inboezemen in naam van corona brengt naar mijn mening ernstige schade toe aan de volksgezondheid. Bij strikte coronamaatregelen zoals in Italië, Spanje en Frankrijk is dictatuur in de maak. Het is het coronavirus als lakmoesproef gebruiken voor een nog veel gevreesder virus: het haatvirus.

Onze intelligente lockdown is absolute luxe

Ik houd mijn hart vast! Dit schrijvende, komen mijn gedachten bij de kwetsbare groepen in de samenleving. De mensen die niet de luxe hebben om in een huis te leven. Denk aan de zwervers, ongedocumenteerden en aan asielzoekers die worden gedwongen om hun toch al kleine kamers met vier man te delen. Daar is afstand houden een privilege. Hetzelfde geldt voor veel landen in Afrika en Azië waar overbevolking geen ruimte laat voor afstand, noch wekenlang zonder inkomsten en overheidssteun in lockdown zitten.

Laten we met elkaar, als we ook maar enigszins twijfelen aan onze situatie, alsjeblieft beseffen dat onze intelligente lockdown een absolute luxe is die wij ons in het rijke Westen kunnen permitteren.

Babah Tarawally is schrijver, columnist en programmamaker. Voor Trouw schrijft hij om de week over (verborgen) discriminatie en racisme, maar vooral over manieren om elkaar op dit thema te kunnen verstaan. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden