Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onze 'eiergate' lijkt wel een stuk van Shakespeare

Home

Ger Groot

Columnist Ger Groot. © Trouw
Column

Het eierschandaal breidt zich van dag tot dag uit. Er zijn besmette eieren gevonden tot aan Hong Kong toe, zo meldde deze krant. 

Fipronil zit in koekjes, cakejes, kant-en-klaarmaaltijden en andere voedselproducten. Nederland en België schelden elkaar de huid vol en eurosceptici stellen weer eens vergenoegd vast: 'De EU werkt niet'.

Lees verder na de advertentie
Elke keer wanneer er in Europa een crisisje losbarst, roept iedereen plotseling om juist méér EU

Althans, ze werkt niet zoals ze zou moeten. Elke keer wanneer er in Europa een crisisje losbarst, roept iedereen plotseling niet om minder maar om juist méér EU. Zodra het gaat om kip en ei, blijkt wat gisteren nog moest worden geslacht vandaag gouden legsels te geven. Nationale soevereiniteit: dat is opeens iets van vroeger.

Die soevereiniteit mag weer terug op het politieke menu, zodra er een einde is gekomen aan de eiercrisis die inmiddels is opgeschaald naar ‘eiergate’ – en dan is het echt ernstig. Hoe groter het schandaal, des te sneller het een ‘gate’ wordt. In dit geval duurde het ongeveer een week: een heel behoorlijke prestatie voor de Barneveldse eierboeren.

'Veel leven om niets'

Dat is des te opmerkelijker omdat er eigenlijk niet zoveel aan de hand is. Voedseldeskundigen verzekeren keer op keer dat je in onwaarschijnlijk korte tijd onwaarschijnlijk veel eieren moet eten om nog altijd nauwelijks iets te merken van de binnengeslurpte fipronil. Ze worden al lang niet meer gehoord, want dat soort praatjes kennen we, en intussen wordt de affaire almaar groter. België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Baskenland, Hong Kong. Die mondiale schaal had overigens niemand moeten verwonderen. Al generaties lang is Nederland de tweede agrarische exporteur ter wereld en daar zijn we maar wat trots op.

Dat die toegenomen ernst alléén van geografische aard is valt niemand meer op. Voor de betroffen eiersector is dat hoe dan ook dan een ramp. Menige ondernemer zal het niet overleven. Maar wanneer het om de volksgezondheid gaat, denk je onwillekeurig aan een blijspel van Shakespeare: 'Veel leven om niets'.

Bijna zou je vermoeden dat die titel de Stradfordse boven een ochtendomelet was ingevallen. De liefdesintriges en -misverstanden op het toneel hebben nogal wat weg van ons ‘eiergate’. Een paar onhandigheden en alles wordt meteen onontwarbaar. Een paar verkeerde woorden en er vallen bijna doden. In termen van vandaag de dag: failliete boerenbedrijven. En alles om een eitje dat zich ook mét fipronil heel best te eten laat.

Terroristen en hard-boiled criminelen leggen het af tegen de bedrieglijke onschuld van het hardgekookt ei

Hysterische diersoort

Vanwaar al die ophef, terwijl er toch zoveel belangrijker zaken aan de orde zijn? Een dreigend kernconflict, een paar sluimerende burgeroorlogen, opwarming van de aarde en niet te vergeten het genderneutrale toilet: genoeg zaken om je druk over te maken. Maar voedselveiligheid scoort altijd hoog. Alles wat er mondiaal maar mis kan zijn presenteert zich plots geklutst op de eigen ontbijttafel. Terroristen, dictators, folteraars, oplichters en hard-boiled criminelen leggen het af tegen de bedrieglijke onschuld van het hardgekookt ei.

Misschien toont zich in de eierpaniek de diepe menselijke behoefte aan een fikse golf collectieve hysterie op zijn tijd. Het leven is meestentijds verpletterend saai – in de zomermaanden misschien wel het meest. Dan komt een beetje ophef goed van pas. Heel even winden we ons op over wat ons vanaf het allerintiemste van onze eigen eettafel bedreigt – en wat even later steevast weer inzakt als een eiersoufflé. Wie herinnert zich nog de paniek over de gekkekoeienziekte van ruim twintig jaar geleden – die warempel wel ernstiger gevolgen kon hebben dan de ‘gifdooiers’ van nu? Nooit meer iets van gehoord; verdwenen als sneeuw voor de zon.

Zo zal het ook wel met de huidige eiermanie wel gaan. We zijn en blijven een hysterische diersoort, die af en toe behoefte heeft aan de adrenaline van levensbedreigend schandaal. Daarom kunnen voedseldeskundigen praten dat ze een ons wegen. We wíllen eenvoudigweg niet weten dat er eigenlijk niks aan de hand is. We willen reuring, verontwaardiging en ‘gates’, die we desnoods zelf verzinnen. Dat is het hele eieren eten, zegt mijn goede vader dan.

Deel dit artikel

Elke keer wanneer er in Europa een crisisje losbarst, roept iedereen plotseling om juist méér EU

Terroristen en hard-boiled criminelen leggen het af tegen de bedrieglijke onschuld van het hardgekookt ei