Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onthul, collega-journalisten, onthul

Opinie

Stevo Akkerman

© Trouw
Column

De media staan in nog lager aanzien dan de politiek en de grote ondernemingen, zo meldde het CBS, maar er zijn momenten dat ik toch best tevreden ben met een vrije pers. 

Er zijn ook momenten dat ik uit gêne geneigd ben mijn pen op te vreten, dat geef ik toe. Maar vandaag roem ik het spit- en speurwerk van de journalistiek, de tic om altijd het naadje van de kous te willen weten.

Lees verder na de advertentie

Hoe hadden we anders gehoord dat Shell en andere bedrijven achter het ‘wetenschappelijk onderzoek’ zaten dat tijdens de formatie werd gebruikt om de afschaffing van de dividendbelasting te rechtvaardigen? Nieuwssite Follow the Money onthulde dat donderdag. De betrokkenen hadden liever gezwegen. Die schermen met scholarly publications, waardoor besluiten de schijn van weldoordachtheid krijgen, terwijl de onderbouwing in feite niets anders is dan dit: het grootbedrijf wil het.

Shell betaalde 300.000 euro aan de managementfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam voor een onderzoek dat moest leiden tot ‘aanbevelingen over gewenst Hoofdkantorenbeleid van de Nederlandse overheid’. En verrek, de wetenschappers concluderen dat de regering nodig iets moet doen aan ‘locatiefactoren, met name gerelateerd aan belastingen en talent’.

Dat is de opdracht van de journalistiek: de feiten nooit voldongen te laten zijn

Follow the Money won toevallig deze week ook de Anne Vondelingprijs, voor een artikelenreeks over de bedenkelijke crematie-business van toenmalig VVD-voorzitter Henry Keizer. Maar ik had ook anderen kunnen noemen: Jan Kleinnijenhuis van deze krant, die geen belastingontduiker laat ontsnappen, Jelmer Mommers van De Correspondent die zich heeft vastgebeten in Shell, Olivier van Beemen die op eigen houtje de dubieuze wegen van Heineken naliep, en zo zijn er nog veel meer. Zij lichten de tegels, om een boektitel van Henk Hofland te citeren, en laat me de ondertitel er gratis bijdoen: ‘Ware Verhalen over de Autoriteiten in het Land van de Voldongen Feiten’.

Wantrouwen

Dat is de opdracht: de feiten nooit voldongen te laten zijn. De democratie te laten functioneren door de werkelijkheid bloot te leggen. Of dat altijd leidt tot de gewenste politieke correctie, is natuurlijk niet gegarandeerd. Er bestaat het gevaar, zei Joris Luyendijk in een lezing voor Europese onderzoeksjournalisten, dat onthullingen alleen maar leiden tot meer complottheorieën en wantrouwen - een ondermijning van de democratie in plaats van een versterking. Radicale demagogen gaan ermee vandoor, het verzwakte politieke centrum doet niets.

Onthul, collega’s, onthul.

Dat dit zich voordoet, zal ik niet ontkennen. De populistische onvrede van nu is vaak het ‘Haagse zakkenvullers’-sentiment van weleer, opgeblazen en versterkt door het online-universum, waarin elke loslopende gedachte doorgaat voor een scoop. Maar dat kan geen reden zijn de tegels te laten liggen waar ze liggen. Bovendien: er gebeurt echt wel iets. Na decennia van gedoogde belastingontwijking, waait er nu een andere wind. Shell staat steeds meer onder druk. De dividendbelasting is een politieke bom geworden. Onthul, collega’s, onthul.

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt. Lees hier meer van zijn columns. 

Deel dit artikel

Dat is de opdracht van de journalistiek: de feiten nooit voldongen te laten zijn

Onthul, collega’s, onthul.