CommentaarTweede golf

Ons gedrag is beslissend voor de comeback van het virus

Covid-19 is bezig is met een comeback en het kabinet staat voor de vraag welke consequenties dat moet hebben. In de wetenschap dat het voorlopig onhaalbaar is om iedereen met een kuchje, snottebel of niesbui op corona te laten testen, blijft er weinig anders over dan het bijsturen van risicovol gedrag. Harde maatregelen vanuit Den Haag zijn dit keer uitgebleven. Dat kroegen en feestzalen nu om middernacht de deuren moeten sluiten en om één uur ’s nachts de laatste gasten de deur moeten wijzen, is meer symbolisch dan dat het echt het verschil gaat maken in de strijd tegen het virus.

Belangrijker is de wetenschap dat het nu vooral aankomt op de veiligheidsregio’s. Die kunnen gerichter in actie komen en moeten het verschil gaan maken. Duidelijk is wel waar de grote risico’s schuilen. Uit de besmettingscijfers blijkt dat studenten en jongeren nu de koplopers zijn en dat kwetsbare groepen zoals ouderen redelijk buiten schot lijken te blijven.

Dat laat zich vooral verklaren door gedrag. Natuurlijk zijn er studenten en studentenhuizen die alles op alles zetten en al het haalbare doen om coronabesmetting te voorkomen – hulde daarvoor, want in een studentenhuis is het vaak passen en meten. Regelmatig duiken ook voorbeelden op van het tegendeel. Van studenten die spontaan in het park gaan feesten zonder zich over welk veilgheidsvoorschrift dan ook druk te maken. Of van studenten die zichzelf helemaal niets ontzeggen en zelfs respect daarvoor eisen, zonder ook maar een moment stil te staan bij het risico dat ze daarmee vormen voor mensen die wél kwetsbaar zijn. Gekker kan je het eigenlijk niet maken natuurlijk.

Ouderen en kwetsbaren brengen wat dat betreft veel meer offers. Niet alleen kerken melden dat hun gemeenteleden de weg terug maar moeilijk kunnen vinden, dat geldt ook voor musea en concertzalen. Zo ontstaat het beeld dat ouderen en kwetsbaren hun gedrag flink hebben aangepast sinds de eerste uitbraken van corona, dat ze vaker op veilige tijden hun boodschappen doen en hun sociale contacten hebben teruggeschroefd. En een beeld van studenten en andere jongeren die vooral de teugels laten vieren. Een beeld dat niet onbekend is uit omringende landen, met dat verschil dat daar langzaam maar zeker de besmettingen door jongeren doorsijpelen naar ouderen. Die wetenschap moet toch een extra aansporing zijn, om vooral voorzichtig te zijn. En is een uitnodiging om naleving van de regels desnoods met meer dwang en boetes te handhaven.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden