CommentaarCoronacrisis

Ons gedrag doet er toe, op alle fronten

Niets is akeliger dan toe te moeten kijken terwijl zich een ramp voltrekt. Dat gevoel kan de kop opsteken nu de economen van het Centraal Planbureau hun licht hebben laten schijnen over de gevolgen van de coronacrisis voor de economie. Hoewel veel nog koffiedik kijken is, gaan de meeste scenario’s uit van een flink dal, voordat herstel inzet.

Het goede nieuws is dat de diepte van het economische dal deels afhankelijk is van het gedrag van burgers. Van uw gedrag dus, van ons gedrag, van het gedrag van werkgevers, werknemers en zzp’ers.

Het RIVM zei het deze week ook: het hangt van de gedragingen van burgers af hoe snel we het virus eronder krijgen. En weten we het virus sneller in te dammen, dan komt Nederland sneller toe aan economisch herstel.

Dat is een ander beeld dan tijdens de vorige financiële crisis, toen de malaise in de internationale bankensector alle andere sectoren meesleurde.

Op dit moment zijn een aantal belangrijke delen van de economie, zoals de bouw en de zware industrie, nog niet zwaar getroffen. De horeca en de detailhandel hebben het zwaar. Zij verdienen blijvende steun van consumenten, op alle mogelijke manieren zoals online bestellingen.

Teleurstellende werkgevers

Een kanttekening is op zijn plaats. De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van andere economieën in de landen om ons heen. Daarmee ligt ook het herstel niet alleen in eigen hand. Als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten in een diepe recessie duikelen, merken we dat zeker, hoe gedisciplineerd we de maatregelen tegen het virus ook opvolgen.

Maar alles dat iedereen zelf kan doen, zal een steentje bijdragen. Daarom is het teleurstellend dat sommige werkgevers hun verkouden medewerkers toch vragen te komen werken, zoals vakbonden deze week meldden. Ook al betreft dit ook werkgevers in vitale sectoren als supermarkten, zorg of schoonmaak, toch brengt dit soort handelen de gezondheid van de bevolking als geheel in gevaar. En het remt het daarmee het broodnodige herstel.

Een typisch dilemma: wat vandaag of morgen goed is voor het bedrijf – de werkdruk is immers hoog – is op de langere duur niet goed voor het economisch herstel en daarmee slecht voor alle bedrijven.

Er wachten zware tijden. Maar wat in onze eigen macht ligt, moet met volle inzet gebeuren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: 

In veel economische scenario’s groeit de economie volgend jaar weer

De economie gaat door een diep dal. Maar volgend jaar is er mogelijk weer groei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden