OpinieDuurzaam wonen

Ondoordacht verduurzamen van woningen jaagt huiseigenaren onnodig op kosten

null Beeld

Eerst je huis isoleren is niet altijd de meest logische stap, aldus Simon Bos en Eric Spithoven, adviseurs bij Syntraal.

Isolatie wordt nog steeds als noodzakelijke eerste stap gezien in de verduurzaming van de woningvoorraad. Maar deze stap is niet altijd meer de meest logische. Alternatieve warmtebronnen kunnen namelijk grotendeels aan de huidige energievraag voldoen. Wij bepleiten daarom eerst goed te kijken waar en in welke volgorde je duurzaamheidsmaatregelen treft. Ondoordacht overal isoleren jaagt huiseigenaren onnodig op kosten.

De verduurzaming van de woningvoorraad is de grootste verbouwingsopgave sinds de naoorlogse wederopbouw. Om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs heeft Nederland zich ten doel gesteld om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken en woningen en gebouwen volledig duurzaam te verwarmen. Alternatieve warmtebronnen kunnen voor een groot deel aan de huidige energievraag voldoen. Het is verstandig om daar alle pijlen op te richten en in dat licht naar de isolatie-operatie te kijken.

Restwarmte

Er zijn al veel verschillende alternatieven voor aardgasverwarming bekend, zoals het gebruik van aquathermie, restwarmte, bodemenergie en warmte uit de lucht. Ook geothermie lijkt veelbelovend. Welke oplossing de beste is, verschilt per wijk. Daarom moeten we zoeken naar de juiste mix van isolatie en het aardgasvrije alternatief. Isolatie verlaagt de warmtevraag en dat is natuurlijk goed. “We stoken niet voor de mussen”, zei opa vroeger. Maar isolatie heeft lang niet altijd effect op de temperatuurbehoefte en de warmtebeleving of het comfort.

Een volledig geïsoleerd huis met zonnepanelen kan zomaar een label A hebben. Ideale situatie, zou je zeggen. Maar als dat huis nog oudere radiatoren heeft die afhankelijk zijn van een ‘ouderwetse’ temperatuur van tachtig graden, zal een warmtenet of een warmtepomp ook tachtig graden moeten leveren om hetzelfde comfort en woongenot in dat huis te bereiken. En Nederland staat vol met dergelijke woningen.

Warmte maken op een hoge temperatuur is tegenwoordig geen enkel probleem meer. De nieuwe generatie warmtepompen kunnen die temperaturen gemakkelijk halen en evengoed een hoog rendement leveren. Deze pompen zijn in gebruik wel duurder dan warmtepompen die maar vijftig graden hoeven te leveren. En daar zit nou net de crux. Waarom moet een bewoner eerst fors investeren in isolatie en daarna ook nog een relatief hoge prijs voor zijn warmte betalen?

Comfort en lage rekening

De belangrijkste zorg van bewoners is om het wooncomfort te waarborgen tegen een zo laag mogelijke energierekening. Dat regel je niet alleen met isolatie. De temperatuur die het warmtenet of de individuele warmtepomp levert, is vaak veel belangrijker.

Zet dus in op lage of middentemperatuur-netten en krik de temperatuur, al dan niet collectief, op als dat nodig is. Woningen vanaf label E komen dan allemaal in aanmerking voor duurzame warmte. En huiseigenaren die met een lagere temperatuur al een aangenaam klimaat kunnen bereiken, betalen op die manier minder voor de warmte(pomp) en kunnen hun warmtevraag verder verlagen door te isoleren.

Bij de grote hoeveelheid woningen die voorlopig nog een hoge temperatuur voor warmte nodig hebben, is het beter om eerst te investeren in de warmtepomp. Dan kan er daarna altijd nog geïsoleerd worden op het moment dat de warmtevraag of de temperatuur van de warmtepomp verlaagd kan worden. Door de aanpak op deze manier ‘om te draaien’, voorkom je dat burgers onnodig op kosten worden gejaagd en straks op grote schaal alsnog spijt krijgen van ‘no regret’-maatregelen als isolatie.

Lees ook:

Energieslurpend huis kopen? Dan geen volledige hypotheek bij Triodos Bank

Kopers van energieslurpende woningen kunnen vanaf 1 augustus niet meer rekenen op een ruime hypotheek bij de Triodos Bank. Of ze moeten willen investeren in de isolatie van het huis.

Zo komen we groener uit de coronacrisis

Nederland hobbelt achteraan met plannen voor groen herstel van de economie na corona, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving donderdag. Andere landen zijn al een stuk verder. Aan ideeën is in ieder geval geen gebrek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden