null Beeld
Beeld

CommentaarMbo-problemen

Onderwijsministers moeten met oplossingen komen: We hebben de mbo’ers hard nodig

Nog maanden van online onderwijs is voor geen enkele student een prettig vooruitzicht, maar het zijn de mbo-studenten die hier de meeste hinder van ondervinden. “We zakken door het ijs”, zei de voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin gisteren in deze krant. “Ik denk dat er eerder gevaar dreigt voor het verlies van onderwijskwaliteit in het mbo dan in andere onderwijssectoren.”

De noodkreet van Tekin is begrijpelijk en komt op een logisch moment. De aandacht gaat vooral uit naar de middelbare scholieren die thuis komen te zitten als de besmettingen oplopen in de klas of op school. Tekin zegt nu: vergeet het mbo niet. In tegenstelling tot vmbo-, havo- en vwo-leerlingen, moeten mbo’ers in het gebouw waar ze les krijgen, wél anderhalve meter afstand houden. Dat terwijl mbo-studenten in sommige gevallen jonger zijn dan de middelbare scholieren. Het gevolg: 70 procent van het onderwijs op mbo’s is momenteel online, 30 procent gebeurt klassikaal.

Een ongewenste verhouding, meent Tekin, want het mbo is een praktijkopleiding waar online onderwijs minder goed tot zijn recht komt als op hogescholen en universiteiten. Leren door te doen, is het uitgangspunt. Daar komt nog bij dat de stages in horeca, ziekenhuizen, vakantieparken en de evenementenbranche door de coronacrisis nu niet doorgaan. Begrijpelijk, maar het tekort bedraagt ruim 20.000 stageplekken en onderwijsachterstand dreigt.

Verantwoordelijkheid voor het praktijkonderwijs niet afschuiven

Minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven legt de verantwoordelijkheid ook bij de mbk-bedrijven: ga creatief met de stages om, denk na over alternatieven. Maar het is twijfelachtig of dat genoeg is. Het ministerie zou zichzelf ook de vraag moeten stellen: hoe zinvol is het om mbo-studenten ­anderhalve meter afstand te laten houden en geen dringend mondkapjesadvies op te leggen (hoewel op veel roc’s mondkapjes worden gedragen), terwijl op middelbare scholen die afstand niet nodig is en mondkapjes er dringend worden geadviseerd.

De onderwijsministers moeten de verantwoordelijkheid voor het praktijkonderwijs niet afschuiven op ­anderen, maar zelf komen met oplossingen, want het is tijdens deze coronacrisis belangrijker dan ooit. Neem de mbo-studenten die worden opgeleid tot zorgmedewerkers. Tijdens de eerste golf maakten zorginstellingen dankbaar gebruik van de derde- en vierdejaars. Ze werden ingezet op corona-afdelingen. Maar de eerste- en tweedejaars kwamen destijds niet aan hun trekken, want de tijd die nodig is om deze mensen op te leiden, ontbrak in de zieken- en verpleeghuizen. Dat heeft met name in de toekomst vervelende gevolgen.

Met het huidige personeelstekort in de zorg, hebben we de mbo’ers die nu aan hun opleiding beginnen hard nodig. Vergeet ze niet.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden