null Beeld

Commentaar

Ondanks flinterdun klimaatakkoord zijn er ook lichtpuntjes te zien

Redactie Trouw

Een recordaantal van ruim 35.000 bezoekers reisde dit jaar af naar het Egyptische Sharm-el-Sheikh voor de VN-klimaattop: de belangstelling voor het klimaat en de aarde groeit. Het is daarom extra schokkend hoe dun het nieuwe klimaatakkoord feitelijk is. Gelukkig zitten burgers, bedrijfsleven en financiële instellingen niet stil: waar wereldleiders falen, komen zij steeds meer in actie.

Aan VN-baas António Guterres heeft het in ieder geval niet gelegen. “We zitten op de weg naar de klimaathel, met onze voet volop het gaspedaal”, waarschuwde hij aan het begin van de VN-top. Zo was er ook dit jaar weer het ‘emissiegat’-rapport van de Verenigde Naties. Met de huidige klimaatplannen stevent de aarde af op 2,4 tot 2,8 graden opwarming aan het einde van deze eeuw, terwijl de wereldleiders in Parijs in 2015 nog 1,5 graad als streefgetal afspraken. Dan zou de te verwachten klimaatschade – zeespiegelstijging, klimaatrampen, instortende ecosystemen – nog enigszins behapbaar zijn, was toen de gedachte.

Hoe logisch zou het dus zijn dat in Sharm-el-Sheikh tot éxtra klimaatactie besloten zou worden. Maar ook dit keer bleef dat uit. Het was zelfs tot op het laatst onduidelijk of de 1,5 graad van Parijs de eindtekst van het akkoord haalde, zo verdeeld is de wereldgemeenschap over wat nodig is, zozeer lopen de belangen uiteen.

Wel een fonds voor klimaatschade

De klimaattop leverde wel een doorbraak op: de armste landen vragen al dertig jaar om een klimaatfonds, om hun klimaatschade te vergoeden. Dat fonds komt er nu. Maar wat de spelregels zijn, wie geld krijgt en wie betaalt, is onduidelijk. Het is niet te hopen dat het net zo gaat als de jaarlijkse 100 miljard dollar die de rijke landen in 2015 toezegden aan de arme landen voor klimaatinvesteringen. Daarvan is nog maar 83 miljard binnen.

Het mondiale falen om het klimaatprobleem aan te pakken, is om moedeloos van te worden.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. De coalitie van landen die fossiele brandstoffen willen uitbannen, groeit gestaag. En het Europese beleid om de economie te hervormen, ligt op koers. Banken en bedrijven weten dat ze moeten vergroenen en zetten daartoe de eerste stappen. Alternatieve energiebronnen rukken op, windmolenparken in de Noordzee kunnen het bijvoorbeeld al zonder subsidie stellen en de groep burgers met zonnepanelen op het dak groeit. Er wordt ook steeds vaker elektrisch gereden, vlees eten en vliegen zijn niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger.

De klimaatcrisis is het politieke niveau ontstegen. Het probleem leeft bij het grote publiek. En dat is hoopvol. Daarvan moeten we het uiteindelijk hebben.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden