null Beeld

Commentaar

Omikron mag nog zo mild zijn, het virus raken we niet meer kwijt

Redactie Trouw

Eindelijk. Na bijna twee jaar aanmodderen, zijn nu officieel vrijwel alle coronamaatregelen ingetrokken. Nederland kan de draad weer oppakken. Bezoek thuis? Dat kan gewoon weer ouderwets aan komen waaien. Een winkel in zonder mondkapje? Het kan weer, net als bezoek zonder enige beperking aan de bios, museum of horeca. Zelfs het nachtleven is nu van het slot gehaald, al geldt voor grote evenementen, met meer dan 500 man publiek, de ‘testen voor toegang’-eis.

De afgelopen coronajaren waren voor grote groepen mensen een beproeving. Er was veel eenzaamheid, het mentaal welzijn kreeg een forse knauw, vooral van jongeren, schoolkinderen liepen leerachterstanden op en menig toekomstdroom viel in duigen. Liefst 21.500 mensen zijn aan het virus overleden, een cijfer waar je niet genoeg bij kan stilstaan. En het is jammer dat niet iedereen dat deed, zo is de aard of zelfs het bestaan van het virus in twijfel getrokken de afgelopen jaren. Het debat over de aanpak en bestrijding van het virus zette daarmee de samenleving onder grote spanning. Het is goed die periode nu af te sluiten en te werken aan herstel van onderling vertrouwen, zoals het kabinet wil.

Het is goed dat niet álles op dit moment wordt zoals het ooit was

Toch, er is ook een groep die niet staat te juichen bij het verdwijnen van de meeste coronamaatregelen. Vaccinaties, dé sleutel tot het opengooien van de samenleving, werken namelijk niet bij zo’n 150.000 Nederlanders. Hun immuunsysteem reageert niet of onvoldoende op vaccins en boosters. In alle vreugde over het versoepelde beleid is het zaak oog te houden voor hun belangen.

Ook daarom is het goed dat niet álles op dit moment wordt zoals het ooit was. Dat waar het nodig is anderhalf meter afstand wordt bewaard, de handen wat vaker worden gewassen en mondkapjes in ziekenhuis en OV voorlopig vereist blijven. En zo is het ook verdedigbaar dat covid voorlopig een A-ziekte blijft, zoals minister Kuipers (VWS) wil, zo bleek eerder uit een debat in de Senaat. Vooral populistische partijen plaatsten daar kanttekeningen bij , uit vrees voor eventuele ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’, terwijl de huidige omikronvariant geen ernstig probleem meer is.

Door de A-status aan covid toe te kennen kan Kuipers echter de vinger aan de pols houden. Niet alleen geldt er voor artsen dan een meldingsplicht, er kan ook een -gedwongen - quarantaineplicht worden ingesteld indien nodig. Dat is wel zo’n prettig idee, omdat afgelopen week het aantal omikronbesmettingen gemiddeld toch nog uitkwam op 37.000 per dag. Er kunnen ook nieuwe varianten opduiken, zeker in het najaar. Het virus raken we voorlopig helaas niet kwijt, zeker niet in een open samenleving als de onze.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden