Lezersreacties
Om de kloof te dichten maken we van dubbeltjes en kwartjes 17,5 cent
Hardnekkige kloof
De ongelijkheid is aanzienlijk en hardnekkig, kopt Trouw (7 maart). Een op de zes Nederlanders staat op achterstand, het is tijd voor een andere aanpak. ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje’, werd vroeger gezegd. Dus om de kloof te dichten maken we van de dubbeltjes-mensen 17,5 cent en de van de kwartjes-mensen eveneens 17,5 cent.
Corrie Scholtheis, Wijster
Hardnekkige kloof (2)
Het zeer actuele sociale vraagstuk gaat over hoe invulling te geven aan gelijke kansen, diversiteit en inclusiviteit. De één na de andere politieke partij sluit anderen uit. Wat te doen als de politiek geen antwoord heeft op dit vraagstuk?
Theo van Emden, Den Haag
Pacifisme
Ton Rullmann stelt vast dat onderhandelen over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne niet hetzelfde is als capituleren (Lezersreacties, 7 maart). En dat compromissen sluiten erger kan voorkomen. Ik geloof daar niet in: het annexeren van de Krim was ook niet het einde van de bemoeienissen van Rusland. Dat wil nu (Oost-)Oekraïne annexeren. En waar zal dat eindigen? Dit doet ergens aan denken: na de Anschluss van Oostenrijk zette Hilter zijn zinnen op Tsjecho-Slowakije. Door het verdrag van München gaf onder anderen de Britse premier Chamberlain toestemming om Sudetenland (gedeelte van Tsjecho-Slowakije) in te nemen. Hiermee dacht hij de wereldvrede te redden, maar bewerkstelligde het tegenovergestelde.
Constance Nomden, Veendam
Afschalen
Economisch antropoloog Jason Hickel vertelt de Tweede Kamer de waarheid (Verdieping, 8 maart): de productie van alles wat niet nodig is moeten we afschalen! Eind jaren zeventig vertelden Bob Goudzwaard en Harry de Lange ditzelfde verhaal in hun boek De economie van het genoeg. Helaas kunnen we van onze verworvenheden maar geen genoeg krijgen. Op die manier gaan we de aarde en alles wat leeft niet redden.
Dick van der Niet, Amersfoort
Gastvrijheid
Ik ben er trots op in dit vrije, tolerante Nederland te wonen. Maar ik lees dat er in Budel (en eerder in Ter Apel) een speciaal team van toezichthouders komt, die gaat proberen de overlast tegen te gaan in en rond het asielzoekerscentrum. Dan vraag ik me af of ik wil dat Nederland deze spugende, schoppende en scheldende mensen ontvangt. Met zulke gasten in mijn huis maak ik korte metten. Voor wie zich meermalen misdraagt is hier geen ruimte.
Marianne van Tol, Groningen
Orgaandonatie
Govert den Hartogh doet terecht een krachtig appel om orgaandonatie na euthanasie onder de aandacht te brengen (Opinie, 7 maart). Dit is een veelvoudig dilemma onder andere vanwege de complexiteit van de uitvoering, meestal op de intensive care. Een aspect wordt vergeten: de mogelijkheid van weefseldonatie (o.a. hoornvlies, huid, hartklep). Daarbij kan de patiënt gewoon thuis overlijden, en de familie rustig afscheid nemen.
Stefan Haensel, SCEN-arts Rotterdam