Opinie Luchtvaart

Om de aarde leefbaar te houden, vlieg ik niet meer

Degi ter Haar, sociaal ondernemer, wil in 2060 zijn kleinkind in de ogen kunnen zien en vliegt daarom niet meer. 

Ik vind vliegen fantastisch. Nog steeds geniet ik van het magische gevoel als de stoel in mijn rug drukt en de wielen de grond loslaten. Maar ik voel me steeds meer bezwaard als ik in het vliegtuig stap. Ik krijg last van vliegschaamte.

Ik beeld me wel eens een gesprek in met mijn kleinkind, in 2060. “Zeg opa, waarom hebben jullie niets gedaan, toen het nog kon? Extreme hitte en stijgend water maken steeds meer gebieden onleefbaar. De klimaatvluchtelingen ontwrichten hele samenlevingen. Wat deed u, toen u zo oud was als ik, om dit te voorkomen? Het was toen toch al duidelijk dat dit stond te gebeuren?”

Azuurblauwe zee

Bijna iedereen kan tegenwoordig een vliegvakantie betalen. Het geeft ons een gevoel van welvaart, voor relatief weinig geld. Op sociale media pronken we met foto’s van witte stranden en een azuurblauwe zee. Ook een weekendje weg met het vliegtuig is tegenwoordig heel normaal.

We denken er liever niet aan dat we tijdens die vlucht naar Bali met z’n tweeën evenveel CO2 uitstoten als een gemiddeld Nederlands gezin in een jaar. De uitstoot door de Nederlandse luchtvaart is sinds 1990 verdrievoudigd. Je zou een gevoel van urgentie onder de burgers verwachten, we leven nu misschien wel in het laatste moment van de geschiedenis waarop de klimaatopwarming kan worden beperkt.

Maar daarvoor moeten we onze levensstijl versoberen, iets waartoe mensen van nature niet zijn geneigd. We laten het initiatief liever bij de overheid. Want wat helpt het als wij onze levensstijl aanpassen, maar de buren niet?

Vliegtaks als schaamlap

De regeringsleiders hebben in 2015 in Parijs verzaakt als het gaat om de luchtvaart. Er is zelfs het plan om in Lelystad een nieuw vliegveld te openen, om de luchtvaart verder te kunnen laten groeien, met een paar tientjes vliegtaks als schaamlap.

Het wordt tijd dat de burger zelf actie onderneemt. Door niet te vliegen kan je vrij eenvoudig een flinke bijdrage leveren aan het beperken van je CO2-uitstoot. En het spoort de luchtvaart aan te investeren in alternatieven, zoals snelle treinen en de hyperloop. Want elektrische vliegtuigen en andere schone oplossingen zijn nog ver weg.

We móeten wel met z’n allen minder gaan vliegen, willen we deze planeet ook voor onze kleinkinderen leefbaar houden. Ik ga het vliegtuig boycotten. Doet u mee? Al is het maar om over veertig jaar uw kleinkinderen recht in de ogen te kunnen kijken.

Lees ook:

Hoe schadelijk zijn vliegtuigen nou echt voor onze gezondheid? Dit weten we tot nu toe

Wat doen die ronkende vliegtuigen met onze gezondheid? Daar weten we, ook na een nieuw RIVM-onderzoek, nog steeds heel weinig over. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden