Het antwoordMonic Slingerland

Olympische spelen volgen? Nou ja, via de radio dan

Monic Slingerland

Oeigoeren

Sinds ik las dat christelijke kerken in China een verbod hebben gekregen om gedurende de Olympische Spelen bijeenkomsten te houden, is mij alle zin om te kijken ontnomen. Het lot van de Oeigoeren, Tibetanen, inwoners van Hongkong en niet-georganiseerde christenen is al reden genoeg om je ver te houden van dit sportfeest van de Chinese communistische partij.

En nu zou ik bovendien telkens achter schaatsers als Kjeld Nuis of Suzanne Schulting een medegelovige zien opdoemen: wachtend tot het sportfeest voorbij is .

Johan Visser Amsterdam

Aanwezigheid

In deze grijze coronaperiode verheug ik me op de Winterspelen. Ik houd van deze sporten. We kunnen een principieel standpunt innemen en niet deelnemen, maar dat zal weinig indruk maken. Door wel deel te nemen kunnen we discussies, hoe minimaal ook, aanzwengelen over bijvoorbeeld de Oeigoeren. Journalisten kunnen iets betekenen door de kwesties met collega’s uit andere landen te bespreken.

Laura Vink-van Noorloos Spijk

Misstanden

Al zijn er spannende wedstrijden, de zoveelste combinatie van een dictatoriale overheid, bange geldbeluste officials en monomane sporters geeft ook deze Winterspelen een wrange bijsmaak. Ik mijd de uitzendingen maar hoop stilletjes op berichten over deelnemers die de moed hebben voor hun overtuiging uit te komen: in de traditie van Berlijn 1936 en Mexico 1968. En ik ben blij met een sportredactie die ook misstanden durft aan te kaarten.

Kees Tinga Arnhem

Schaamte

Stel: Nederlandse sporters gaan voor de Olympische Spelen naar een land waar een miljoen Joden in kampen zitten. Kampen waar ze gemarteld worden en gedwongen abortussen en sterilisaties ondergaan. We zouden terecht moord en brand schreeuwen. In China gaat het om een miljoen Oeigoeren en Tibetanen. We kijken de andere kant op. Nederland, je moest je schamen.

Ton van der Kroon Amsterdam

Mondiaal

Het voelt inderdaad niet goed om te kijken naar een sportevenement in een land waar zoveel mis is op het gebied van mensenrechten en waar klimaat en milieu wijken voor enkele weken sport. Maar ik heb niet het idee dat het helpt als ik de Olympische Spelen aan mij voorbij laat gaan. Dus kruipt het bloed waar het niet gaan kan en zat ik als sportliefhebber de afgelopen dagen toch vol spanning te kijken naar de schaatswedstrijden in een hal die waarschijnlijk nooit meer gebruikt wordt en naar het skiën op kunstsneeuw.

Hans Bloemendaal Rotterdam

Radio

De Olympische Winterspelen in Peking volg ik niet. Ik luister wel naar de radio. Op zondag hoorde ik het Wilhelmus spelen voor Irene Schouten. Ik was blij. China kan nog heel wat leren van Willem van Oranje, gewetensvrijheid bijvoorbeeld. Het Wilhelmus kan niet vaak genoeg gehoord worden.

Cees de Heer Houten

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden