Commentaar

Olympische Spelen geven hoop op beter contact tussen de Korea’s

De Noord-Koreaanse leider Kim-Jong Un. Beeld AFP
De Noord-Koreaanse leider Kim-Jong Un.Beeld AFP

Sport verbroedert en dat cliché kwam ook deze week weer tot leven in de toenadering van de beide Korea’s en hun gezamenlijke deelneming aan de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeonchang, vlak bij de zwaarbewaakte grens tussen beide landen.

Redactie

Noord-Korea stuurt 22 atleten en een grote culturele delegatie, aangevoerd door de in eigen land wereldberoemde popzangeres ­Hyon Song-wol, die gisteren onder grote belangstelling alvast de grens overstak om de verschillende olympische concertpodia te inspecteren.

De Koreanen zullen voor het eerst in de geschiedenis zelfs een gezamenlijk vrouwenhockeyteam vormen. Maar of deze sportieve verbroedering nu ook de angel uit het nucleaire conflict haalt, is hoogst onzeker.

Gepoch

De Winterspelen komen weliswaar als geroepen, want het afgelopen jaar liep de spanning af en toe zo hoog op dat menigeen vreesde voor een nucleaire oorlog. De sneren van de Amerikaanse president Trump richting de Noord-Koreaanse leider (‘kleine raketman’), diens antwoorden (‘oude gek’), wederzijds gepoch over wie de beste nucleaire knop heeft, het droeg allemaal niet bij aan betere diplomatieke relaties. Toch moeten we ook niet te veel waarde hechten aan deze lichte dooi te midden van de vrieskou. De sportieve ontspanning past daarvoor te goed in een patroon van afwisselend oorlogsretoriek en bescheiden toenadering.

Op de lange termijn blijft denuclearisatie van Noord-Korea de beste hoop op vrede en de weg daarnaartoe loopt via sancties. Menigmaal heeft Noord-Korea laten zien de nucleaire ambitie schaamteloos in te zetten als drukmiddel, voor geld, versoepeling van sancties of voedsel. Ook is de huidige olympische ontspanning geen direct gevolg van de effectiviteit van Trumps beleid. De vriendelijker toon van Noord-Korea, ingezet met de nieuwjaarstoespraak van Kim Jong-un, zal eerder een kleine wig kunnen drijven in het eensgezinde optreden van Zuid-Korea en zijn grote bondgenoten, de Verenigde Staten en Japan. Deze laatste zijn immers van mening dat de druk op Noord-Korea onverminderd hoog moet blijven.

Hotline

Brengt de olympische gedachte dan geen enkele hoop met zich mee? Voor Zuid-Korea is het letterlijk van levensbelang dat spanningen aan de grens niet door misverstanden ineens escaleren. Gelukkig is daarom afgelopen week ook een tweede hotlijn tussen beide landen geopend. Dat kan het post-olympisch streven zijn: beter contact om een incidentele escalatie – met grote gevolgen – te voorkomen en wellicht zelfs inspecties van Noord-Koreaanse nucleaire faciliteiten.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden