null Beeld trouw
Beeld trouw

Het antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

Of wij boeken in onze woonkamer hebben? Alleen de vraag al!

Boeken zijn vrienden, nee, familieleden. Ondanks stof en ruimtegebrek wil de Trouw-lezer ze om zich heen hebben.

Monic Slingerland

Wat een vraag

De vraag of bij ons de boekenkast (óók) weg was, maakte mij stil van verbazing. Natuurlijk niet. Die kast is de ziel, de herinnering, de vele uren genot van lezen waar ik soms bij mijmer, dan weer langsloop zo hier en daar een vriend-boek opnemend om te luisteren wat hij mij toen zei, en nu.

Sybrand van Dijk Roderwolde

Brand

Enkele jaren geleden vloog bij mij door kortsluiting in de binnenverlichting een deel van de boekenkast in brand. Acht vuilniszakken met boeken gingen weg en ik moest een traantje wegpinken. Tot op de dag van vandaag gebeurt het dat ik iets wil opzoeken en tot de conclusie kom dat het gezochte boek verbrand is. Gelukkig is de nieuwe boekenkast alweer aardig gevuld.

Yvonne Lavooij de Korte Laren

Verbannen

Mijn boekenkasten zijn nu verzameld in een nieuwe studeerkamer. Mijn huidige huis heeft lagere plafonds en ik wilde plek voor kunst. Maar boeken sluipen keer op keer weer naar beneden.

Marlies Wijnen Amsterdam

Wandelen

Zoals een ander na het eten een stukje wandelt door de tuin, zo wandel ik na het eten een kwartiertje langs mijn boeken. Pak er één uit de kast, lees drie pagina’s en zet het met een glimlach terug. Boekenkasten, ook op toilet, slaapkamer en zolder. Om het beeld volledig te maken: jawel, ik ben vrijgezel. Zou best nog een vriendin willen. Dan gaan de vele boeken waarschijnlijk weg.

Jan Wouter van der Straate ­Emst-Epe

Comeback

Toen ik van een vier- naar een tweekamerwoning verhuisde, moest ik de boekenkast inkrimpen naar twee planken. Maar dit jaar is er weer een kast aangeschaft met zes planken.

Anneke van Zweden-Kortenbach Den Haag

Boekenmoe

Ik heb dertien jaar gewerkt in de grootste boekhandel van Groningen. Thuis wilde ik in de woonkamer geen boeken meer zien. In een zijkamer staat nu een kast die de periodes uit mijn leven laat zien. Wiskunde-studieboeken, astrologie en drumboeken. Ik weet nog niet of ze bij de volgende verhuizing meegaan.

Lucia Hebers Winsum

Zelden

In mijn kamer staat een boekenkast, maar zelden wordt daar in gekeken. Ik ben blij met de bibliotheek, waar een aanbod is voor elk moment en voor elke gemoedstoestand.

Anneke Dobber Heerhugowaard

Identiteit

Zou het verdwijnen van de boekenkast uit de woonkamer iets zeggen over het verbergen van onze identiteit? Bij ons staat de boekenkast ­prominent in de kamer.

Frits Kool Engelen

Ziel

Boeken zijn stofnesten? Een huis zonder boeken is als een mens zonder ziel. Reizen zonder de deur uit te gaan: wat is er mooier in deze tijd?

Nelleke Rondeltap Leusden

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden