null Beeld
Beeld

ColumnSofie Govaert

Of ik een roeimachine ken? Ik roeide ooit 100 kilometer op één dag

Sofie Govaert

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.

De fysiotherapeut van het coronahersteltraject vraagt of ik de roeimachine ken. En of ik die ken. Ik heb toevallig wel de Ringvaart Regatta geroeid, 100 kilometer op één dag! De roemruchte, grootse roeiwedstrijd tussen Delft en Leiden. Elk Leids studentenhuis was afgevaardigd. En als de boot niet vol kwam, dan moest de eerstejaars maar mee, en dat was ik.

In februari begonnen we met trainen. Op de meest onchristelijke tijdstippen werd ik uit mijn bed getimmerd door de ouderejaars. Mijn enthousiasme op de verenigingsavonden was in mijn eerste jaar van zo’n aard dat ik soms in één keer door die boot in moest. En als we niet compleet waren roeiden we dus op die geestdodende roeimachine. Benen, rug, armen. Benen, rug, armen.

Die laatste 5 kilometer waar geen eind aan komt

Op de dag zelf, ergens in mei 2000, komt alles bij elkaar. Het weer is schitterend, heel Leiden is uitgelopen, het water is glad. Iedereen die niet roeit, stuurt of coacht, staat langs de kant om de roeiers aan te moedigen. Overal klinkt muziek. Bij de sluis in Leidschendam tillen de leden van de roeivereniging de boot over de sluis terwijl wij naar de massagetafel strompelen.

Maar na 50 kilometer is de lol er wel af. Blaren die niet meer weggetapet kunnen worden. Bij elke stop een extra matje onder je houten kont. Een paar kilometer extra omdat we even niet opletten. Bijna onthoofd bij een lage brug. Die laatste 5 kilometer waar maar geen eind aan komt, ons publiek staat inmiddels al bier te drinken aan de finish.

Maar dan de euforie van de binnenkomst. Wat een moment. Na twaalf uur roeien komen we nét voor sluitingstijd binnen. Door de verkramping in onze benen kunnen we niet meer zelf uit de boot komen, maar onze huisgenoten sleuren ons eruit en in feeststemming gaan we terug naar Leiden. Daar heeft de sociëteit een groot feest ter ere van de roeiers aangericht. Het feest is geweldig, naar verluidt, want geen enkele roeier is erbij.

“Goh”, zegt de fysiotherapeut. “100 kilometer, dat is een eind, ja.” En hij stelt de machine in op vijf minuten.

Lees hier de eerdere columns van Sofie Govaert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden