null Beeld
Beeld

Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

Of het goed is dat de scholen weer open zijn? Niet alle lezers zijn overtuigd

Is het goed om de scholen te openen, vroeg Monic Slingerland. Er zijn risico’s, maar voor de kinderen is het fijn, meent een aantal lezers.

Redactie Trouw

Structuur en veiligheid

Natuurlijk is het een goed idee dat de scholen weer open gaan. Allereerst vanwege de sociaal-emotionele ­aspecten die de dagelijkse ontmoeting met leeftijdgenoten met zich meebrengt. De impact die de coronacrisis op kinderen heeft, kan het beste ­verwerkt worden te midden van ­andere kinderen. Ze hoeven er niet per se over te praten, het weer naar school gaan biedt de vertrouwde structuur en veiligheid waar ze aan gewend waren voordat de school sloot. Alsof ze hun warme jas weer aantrekken, die hen beschermt. Daar komt bij dat niet alle kinderen een veilige, gestructureerde thuis­omgeving kennen. Dus voor hen is het extra belangrijk.

Louise Berkhout orthopedagoog, ­docent Hogeschool Leiden

Een halflege klas

Ik kreeg een filmpje toegestuurd van mijn nicht die maandag weer naar school is gegaan. Kinderen en ouders keurig wachtend buiten het hek. Bij binnenkomst handjes wassen en eindelijk weer in de klas. Een halflege klas. Dat gaf ruimte voor een dansje tussendoor. Er werd even contact gemaakt met een kind dat thuis werkte. “Ik mis jullie”, zei ze. Aan het eind van de dag zwaaide een blije groep kinderen naar de juf: “ Tot donderdag!” Morgen de andere helft. Toen ik dit had gezien dacht ik: ja, ondanks het gevecht tussen hoofd en hart is het goed dat kinderen weer naar school kunnen’.

Truus Groothuis Culemborg

Vanaf juli

Er is onenigheid ontstaan of de scholen wel open moeten gaan omwille van kwetsbare kinderen, mogelijk met achterstanden, en veel leraren die niet beschikbaar willen zijn. Als de meest kwetsbaren, ook met achterstanden, nou eens tot en met juni naar school gingen met gerichte aanpak van leerkrachten, remedial teachers en hulpverleners. Een nieuwe groep leerkrachten gaat dan vanaf juli klassikaal werken. Bij heet zomerweer zou het virus minder gedijen. In mei al aan het werk? Ik vertrouw het voor geen (anderhalve) meter.

M.E. Roeleveld Loenen aan de Vecht

Geen ramp in Zweden?

Monic Slingerland gebruikt in haar vraag over het open gaan van de scholen (Opinie, 9 mei) Zweden als voorbeeld : ‘In Zweden zijn de scholen voor leerlingen tot zestien jaar ook open gebleven en daar gebeurde geen ramp’. Het is maar wie je het vraagt. Als jouw dierbare is overleden, kijk je daar toch heel anders naar. Zeker als je het gevoel krijgt dat het onnodig is geweest. Ga maar na: het lege Zweden heeft per 100.000 inwoners net zoveel sterfgevallen als het volle Nederland en liefs zes tot acht keer zoveel sterfgevallen als vergelijkbare landen uit de regio als Finland en Noorwegen. Dan toch zeker een stille ramp?

Jacob Post Urk

Tot de grote vakantie

Bij het plan om de scholen open te laten gaan heb ik sterk de indruk dat het kabinet de gok maar gewoon genomen heeft en is afgegaan op het oordeel van het RIVM waar ik, en ik zal de enige niet zijn, geen al te groot vertrouwen in heb. Men ware mijns inziens beter af geweest als men de toestand tot de grote vakantie gelaten had zoals hij was.

Willem Vizee Tiel

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden