OpinieBrief van de hoofdredactie

Nu eens ander geluid over Trump in Trouw

null Beeld
Beeld

Er waren nogal wat lezers die zich verslikten in hun croissantje toen ze op de opiniepagina van 11 september een positief getoonzet stuk tegenkwamen over de Amerikaanse president Trump.

“Gaan jullie straks ook ingezonden stukken van neonazi’s plaatsen? Zogenaamd vanwege evenwichtige journalistiek’’, mopperde Gert de Graaf uit Leusden. Lezer E.C.A. Versluis uit Nijkerk vond het ook maar niets: “Jammer dat Trouw een grens overschrijdt om een podium te bieden aan dit soort valse profeten. Hou het dagblad Trouw schoon van dit soort doctrines.’’ Zinnen van gelijke strekking troffen we aan in een twintigtal kritische reacties, met één uitzondering. “Bedankt voor het positieve stuk over Trump. Doorgaans krijgt hij alleen grove kritiek, ­zoals in het interview met Mary Trump. Dat is Trouw onwaardig en hoort in een roddelblaadje thuis’’, meent Marianne Koning.

De kritiek richt zich op een opinieartikel van Henk Jan van Schothorst, een van de oprichters en lid van de raad van bestuur van de Transatlantic Christian Council, een internationale en naar ­eigen zeggen conservatief-christelijke lobby-organisatie voor het promoten van familiewaarden in Europa en de VS. “Er moet gestreden worden. We moeten de barricaden op’’, zegt hij over zichzelf in het Reformatorisch Dagblad in 2016.

Ruimte voor andere opvattingen

Van Schothorst toont zich ronduit positief over wat president Trump naar zijn beleving heeft bereikt als het gaat om het behoud van familiewaarden, prolife-onderwerpen, vrijheid van godsdienst, onderwijs en veiligheid in een ‘slank overheids­model’. Hij wijst op de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, opzegging van de nucleaire deal met Iran en het aanpakken van China. Hij heeft veel ‘positieve zaken bereikt’, concludeert Van Schothorst, die politiek gesproken in SGP-kringen verkeert.

Je zou dit standpunt kunnen omschrijven als het zoeken naar lichtpuntjes in de duisternis die Trump in bijna vier jaar tijd heeft laten neerdalen over de VS en de rest van de wereld. Je kan zelfs beweren dat de president niet op alle punten ongelijk heeft, bijvoorbeeld ten aanzien van zijn analyses van China en wapen­investeringen van Europese Navo-partners. Waar het in deze kwestie om gaat, is dat de krant ruimte wil bieden aan andere ­opvattingen over deze president.

Tegengeluiden

Dit was de reden dat de chef van de opinieredactie, Monic Slingerland, zelf actief is gaan zoeken naar een opinieschrijver die wat positiever tegenover Trumps denken en handelen staat. We krijgen regelmatig opinieartikelen aangeboden over wat er allemaal mis is aan deze president en ook onze analisten en columnisten laten zich niet onbetuigd. De krant zelf noemt in de hoofdredactionele commentaren het leiderschap van Trump kort samengevat een ramp en destructief voor de verhoudingen in Amerika en de rest van de wereld.

Dit neemt niet weg dat we onze lezers tegengeluiden niet willen onthouden. In verhalen, reportages en opinieartikelen willen we zijn denken, opvattingen en zijn aanhang beschrijven. Immers, hij werd bijna vier jaar geleden wel gekozen tot president en dat betekent dat hij op grote aanhang kon rekenen. Die aanhang is er nog steeds en wat mij betreft zou ik niet mijn hand in het vuur willen steken dat hij niet herkozen zal worden. Het ­artikel van Henk Jan van Schothorst maakt duidelijk waarom hij zo populair is bij conservatief-christelijke Amerikanen.

Lees ook:

Brief van de hoofdredactie

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden