Commentaar Klimaatakkoord

Nu de slingers van het Klimaatfeestje zijn opgeruimd, moet het kabinet écht aan de slag

Warme, goed geïsoleerde en gasloze huizen voor iedereen, daken vol zonnepanelen, een elektrische auto voor de deur, minder uitstoot, meer natuur en bloeiende bossen. De presentatie van het Klimaatakkoord oogde als een feestje van politiek en polder en mag in dat opzicht terecht een prestatie van formaat heten. Het is winst dat grote delen van de maatschappij zich verenigen achter hetzelfde doel en dat er eindelijk een vorm van CO2-heffing komt.

Maar nu de slingers zijn opgeruimd, moeten de feestgangers hard aan de slag. De fluwelen handschoenen waarmee het kabinet burgers en bedrijven aanpakt, vormen een groot risico voor het halen van de beoogde doelen. Uit angst de kiezers kwijt te raken heeft het kabinet zelfs het Urgenda-vonnis van de rechter terzijde geschoven. Met de nu bekende maatregelen worden de doelstellingen in CO2-reductie voor 2020 niet gehaald.

Presentatie Klimaatakkoord afgelopen vrijdag Beeld ANP

Hoe begrijpelijk het ook is dat het kabinet niet te ver voor de troepen wil uitlopen, het draagt allemaal niet bij aan het noodzakelijke besef dat het echt de hoogste tijd is voor actie. De bestuurlijke rampspoed die de kabinetten-Rutte over zichzelf afriepen met het stikstofbeleid en de verleende bouwvergunningen, kunnen daarvoor dienen als waarschuwing. Het milieu en de omgeving sparen én economisch groeien op de vertrouwde manier gaan niet samen.

Het is goed dat een overheid bij een gewenste gedragsverandering de burger terzijde staat, met advies, subsidies en gunstige leningen. Tegelijkertijd is die gedragsverandering onvermijdelijk, en moet ze soms met harde hand worden afgedwongen.

Bommetje

Het bommetje dat de VVD een dag na het feestje alweer legde onder een van de meest omstreden maatregelen uit het klimaatakkoord, de kilometerheffing of rekeningrijden, stemt somber. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei doodleuk dat nog niets is besloten en dat zijn partij het rekeningrijden in 2026 weleens niet zou kunnen steunen. Wie verwacht met dergelijke uitlatingen van politici dan nog de volle steun en inzet van burgers?

Het kabinet verzuimt de harde waarheid te vertellen. We moeten met z’n allen minder vliegen, minder vlees eten en meer gebruik maken van het openbaar vervoer. Zelfs met een totale omschakeling naar e-auto’s kan het wagenpark niet zo blijven groeien als nu. En wie wacht op maatregelen over de grens, uit angst dat bedrijven anders zullen vertrekken uit Nederland, zal daar uiteindelijk samen met die andere landen de wrange vruchten van plukken.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Niet te snel, vooral niet te snel

Het kabinet mikt met zijn klimaatplannen op draagvlak. Als dat groter wordt door trager te opereren, dan moet dat maar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden