CommentaarBrexit

Nu de EU zonder de Britten verder moet, verliest ze macht en invloed

Het is vandaag een droevige dag. Dat vinden veel mensen op het Europese vasteland, en evengoed in het Verenigd Koninkrijk dat vandaag zijn laatste dag als EU-lidstaat in gaat. Lees de melancholieke brief maar die Julian Barnes speciaal voor Trouw schreef aan de Europeanen. Er zullen tranen vloeien aan beide zijden van het Kanaal.

En dat is niet onterecht. Met uitzondering van een krappe meerderheid van de Britten, zullen de meeste Europeanen waarschijnlijk oordelen dat brexit eigenlijk alleen maar verliezers kent. Het Verenigd Koninkrijk zelf in de eerste plaats, omdat het onherroepelijk aan macht en invloed gaat inboeten. De Britten leven misschien in de illusie dat ze als vanouds de bovenliggende partij zijn in hun relaties met de rest van de wereld. Maar alleen al de afgelopen weken bewijzen dat ze straks zijn overgeleverd aan machtigere partijen die er niet voor terugschrikken om hun positie ten volle uit te buiten.

Een voorproefje was er bijvoorbeeld eerder deze week, toen het kabinet van premier Boris Johnson een besluit moest nemen over het toekomstige Britse G5-netwerk. Op tafel lag de vraag of het Chinese bedrijf Huawei in Engeland de infrastructuur van de toekomst mag aanleggen. De Amerikanen, die met de Chinezen strijden om technologische hegemonie, vinden van níet en steken dat niet onder stoelen of banken. Omdat Johnson straks met hen de ‘handelsdeal van de eeuw’ wil sluiten, moest hij direct op eieren lopen.

Van echte autonomie is geen sprake als je de onderliggende partij bent.

Keihard spel van grootmachten

Iets dergelijks geldt ook voor dat wat er van de Europese Unie overblijft na het Britse vertrek. Niet alleen is het een domper dat het Europese project (van samenwerking en vrede op het continent) op deze manier averij oploopt, en dat het machtsevenwicht binnen de unie verstoord raakt. De EU wordt er ook naar buiten toe niet sterker op. Het Verenigd Koninkrijk vormt een grote economie en is militair cruciaal voor de Europese veiligheid. Nu de EU zonder de Britten verder moet, verliest ze macht en invloed – net nu het zo belangrijk is om als blok te kunnen opereren in een wereld waarin grootmachten het spel keihard spelen, bondgenoot Amerika voorop.

Daarom is het vandaag een verdrietige dag. Vanaf nu is er slechts damage control en kunnen we alleen maar hopen dat Johnson en co. bij zinnen komen en straks in de onderhandelingen kiezen voor een toekomstige relatie die de EU en de Britten dicht bij elkaar houdt.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden